Kruchy placek z owocami

Kruchy placek z owocami

2

Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka

Ciasto:

• 250g mąki pszennej

• 40g drobnego cukru

• 170g masła

• 70g kwaśnej śmietany

Nadzienie:

• 500g owoców – śliwki, jagody, borówki

• 60g drobnego cukru

• sok z ½ limonki

• łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

• żółtko

• 3 łyżki brązowego cukru

Ciasto: zagniatamy składniki. Dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na kształt blaszki (ok. 22cm) i wykładamy ciastem dno i boki. Wstawiamy ponownie do lodówki.

Nadzienie: oczyszczamy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z resztą owoców, cukrem, sokiem z limonki, mąką ziemniaczaną. Przekładamy całość na schłodzony spód. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nim owoce i zlepiamy bokami (palcami lub widelcem). Całość smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 170 ̊C.

Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka.