![BIO](/uploads/product_group/listek.png)
ORGANIC Cukier trzcinowy brązowy, ekologiczny (500g) - BIO
Masa netto: 500g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: cukier trzcinowy brązowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1700 kJ / 400 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 100 g
w tym cukry - 97 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Oto najprostszy i najszybszy przepis na babeczki ze wszystkich, które sprawdziłam przez wiele lat. Nieustannie korzystam z niego z córką, ponieważ nic w nim nie może pójść źle.
Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill
Składniki (na 6 sztuk)
- 115 g (¾ szklanki) bezglutenowej mąki z dodatkiem środków spulchniających
- 115 g (¾ szklanki) bezglutenowej mąk uniwersalnej
- 55 g bezmlecznej margaryny słonecznikowej
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 5 łyżek niesłodzonego napoju sojowego
- trochę napoju sojowego do posmarowania babeczek
- cukier do posypania
1. Przesiej obie mąki do miski. Dodaj margarynę i palcami rozmieszaj ją z mąką, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
2. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj.
3. W drugiej misce ubij jajko z mlekiem sojowym.
4. Na środku suchych składników zrób zagłębienie i wlej w nie masę mleczno-jajeczną.
5. Używając ostrego noża, połącz wszystkie składniki. Jeśli ciasto wyjdzie za suche, dodaj odrobinę więcej mleka sojowego.
6. Oprósz ręce mąką i uformuj z ciasta kulę. Połóż ją na oprószony mąką blat i delikatnie rozgnieć dłońmi na placek o grubości co najmniej 2 cm.
7. Za pomocą oprószonej mąką wykrawaczki o średni 5 cm wytnij z ciasta pięć kółek. Zdecydowanym ruchem dociśnij wykrawaczkę do blatu, nie obracając jej przy tym.
8. Zagnić skrawki ciasta i uformuj szósty krążek.
9. Wycięte koła przełóż na oprószoną mąką blachę do pieczenia. Każde koło posmaruj mlekiem sojowym i posyp odrobiną cukru.
10. Wstaw blachę na górną półkę piekarnika i piecz babeczek 10-15 minut. Powinny dobrze wyrosnąć, stwardnieć i nabrać złocistobrązowego koloru.
11. Ostudź babeczki na kratce i podawaj na ciepło. Najlepiej zjeść je tego samego dnia.