WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Cukier trzcinowy brązowy ekologiczny (500g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249974562
  • Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze. Natura i nic więcej!

    Cukier trzcinowy brązowy ekologiczny

    Składniki: nieoczyszczony cukier trzcinowy ekologiczny 100%

    Masa netto: 500g

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Kruche ciasteczka jabłkowo-imbirowe
    Kruche ciasteczka jabłkowo-imbirowe

    SKŁADNIKI:

    Na ciasto:

    90g mąki ryżowej

    50g mąki migdałowej

    30g skrobi kukurydzianej

    80g cukru trzcinowego

    80g masła

    2 jajka

    1 łyżeczka startej skórki z cytryny

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    sól morska

    Do nadzienia:

    600g kwaśnych jabłek (typu reneta)

    1 jabłko słodkie

    2 łyżki cukru trzcinowego

    3 plasterki imbiru

    1/2 laski wanilii

    Dodatek: 

    krem waniliowy (opcjonalnie)

     


    PRZYGOTOWANIE:

    Przesiać razem na stolnicę mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać mąkę migdałową, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko wymieszać i zrobić dołek na środku. Wlać do niego połączone miękkie masło, cukier i jajka, rozrabiając je początkowo widelcem, a następnie zagniatając. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na 45 minut.

    Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i posiekać na małe kawałki. Włożyć do rondla o grubym dnie, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki wody, imbir i nasiona wyjęte z laski wanilii. Gotować przez 10 minut albo do chwili, gdy jabłka zmiękną. Usunąć imbir i pozostawić do ostygnięcia.

    Ciasto włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ½ cm. Powycinać krążki nieco większe od foremek i wyłożyć nimi 4 foremki, natłuszczone i posypane mąką. Na ciasto położyć jabłka. Ostatnie jabłko pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać pozostałym cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut. Gdyby jabłko na wierzchu zbytnio się przypiekało, należy przykryć je folią aluminiową.