Polewka z młodej kapusty i ziemniaków

Polewka z młodej kapusty i ziemniaków

2

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka. 

Składniki:

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

• 3 ząbki czosnku

• 5-6 młodych ziemniaków

• pół główki kapusty (najlepsza jest ta młoda)

• 1,5l bulionu

• kilka łyżek śmietany 12-18%

• sól • świeżo zmielony pieprz

• ½ łyżeczki kurkumy

Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku i dorzucamy do nich posiekany czosnek. Przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli używamy młodych, nie obieramy ich tylko dokładanie myjemy) i dusimy ok. 5 minut. Potem dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną kapustę, a po kilku minutach dodajemy śmietanę. Najlepiej „zahartować” ją wcześniej 2-3 łyżkami gorącej zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.

 

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.

Podobne artykuły