Polewka z młodej kapusty i ziemniaków
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.
Składniki:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• 3 ząbki czosnku
• 5-6 młodych ziemniaków
• pół główki kapusty (najlepsza jest ta młoda)
• 1,5l bulionu
• kilka łyżek śmietany 12-18%
• sól • świeżo zmielony pieprz
• ½ łyżeczki kurkumy
Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku i dorzucamy do nich posiekany czosnek. Przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli używamy młodych, nie obieramy ich tylko dokładanie myjemy) i dusimy ok. 5 minut. Potem dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną kapustę, a po kilku minutach dodajemy śmietanę. Najlepiej „zahartować” ją wcześniej 2-3 łyżkami gorącej zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.