WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Pieprz czarny ziarnisty (50g) - BIO

Kod: 5902768527865
Producent: DARY NATURY
Przyprawa powszechnie stosowana do zup, mięs, ryb, marynat, wędlin. Grubo tłuczone ziarna doskonale nadają się do przyprawiania steków oraz surówek warzywnych.

Masa netto: 50g
Producent: DARY NATURY
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka/Tanzania

Skład: pieprz czarny* 100%
*składniki pochodzenia ekologicznego
Certyfikat: PL-EKO-01
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym  miejscu 

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK 
Produkt wegański: TAK 
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Karp w orzechowej panierce
Karp w orzechowej panierce

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI

  • 1kg fileta z karpia
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • olej
  • masło
  • 2 białka jajek

PANIERKA

  • 4 pełne łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

Wykonanie

1. Wymieszaj wszystkie składniki panierki.

2. Umytą rybę pokrój w paski szerokości około 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

3. Białka ubij.

4. Doprawioną rybę obtocz w ubitej pianie, a następnie w panierce.

5. Na patelni rozgrzej olej i masło. Smaż rybę na średnim ogniu, aż się zarumieni.

 

Rada Wioli

Tak przygotowany karp jest soczysty i chrupiący – głównie za sprawą orzechów. Rybę można usmażyć wcześniej, a przed podaniem wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed pieczeniem warto położyć na wierzch kilka wiórków masła.