


DARY NATURY Pieprz czarny ziarnisty (50g) - BIO
Masa netto: 50g
Producent: DARY NATURY
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka/Tanzania
Skład: pieprz czarny* 100%
*składniki pochodzenia ekologicznego
Certyfikat: PL-EKO-01
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis z produktem: DARY NATURY Pieprz czarny ziarnisty (50g) - BIO
Składniki:
- 700g gryki kiełkowanej,
- 700g kalafiora (ugotowanego na półtwardo na parze),
- 4 łyżki mąki migdałowej,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- szczypta kurkumy w proszku,
- sól i pieprz czarny (opcjonalnie),
- pęczek młodej dymki,
- zioła wedle uznania i smaku,
- sos
Sposób przygotowania:
sos:
składniki:
- 4 średnie świeże pomidory,
- 3 suszone pomidory,
- 10 suszonych moreli bez pestek,
- 1/2 świeżej czerwonej papryki,
- 2 pęczki dymki (zielona część),
przyprawy: kurkuma w proszku, bazylia suszona, łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka pieprzu ziołowego, sól i pieprz czarny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Świeże pomidory sparz i obierz. Wraz z pozostałymi składnikami umieść w kielichu blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji (nie musi być na gładko). Sosu możesz używać na surowo lub podgotować go około 5-6 minut.
Kaszę ugotuj i zblenduj z przygotowanym kalafiorem. Dodaj pozostałe składniki, przyprawy i zblenduj ponownie. Ciasto ma wyjść zwarte (w razie potrzeby reguluj jego gęstość mąką kokosową). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj placuszki, które posłużą jako spody do pizzy. Piecz przez 20 minut w 180 C. Przewróć na drugą stronę (to dobry moment, by nałożyć sos i ew. dodatki) i dopiecz przez kolejne 10-20 minut.
Propozycje dodatków:
Do zapiekania - ugotowane na półtwardo: brokuł, kalafior, por, surowe: cukinia, papryka, pomidor, cebula, szpinak, bakłażan z pieca, boczniaki, oliwki, kapary, namoczone suszone pomidory, młody groszek, szparagi.
Na surowo, bez pieczenia: ogórek kiszony, ogórek świeży, awokado, nasiona konopi, świeża bazylia, rukola, kolendra, natka pietruszki, szczypiorek, ulubione świeże zioła.
Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.