SKŁADNIKI
pieprz biały ziarno 100%
OPIS
Pieprz biały charakteryzuje się delikatnym wyrafinowanym smakiem.
Używany jest przede wszystkim do białych sosów oraz tam, gdzie chcemy uzyskać delikatniejszy smak niż przy użyciu pieprzu czarnego.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 100 g boczku (wędzonego lub surowego)
- 2 białe kiełbaski parzone lub surowe
- 1/3 butelki zakwasu na barszcz biały (ok. 170 ml)
- korzeń pietruszki
- marchew
- sól morska lub himalajska
- zmielony pieprz biały
- liść laurowy
- majeranek
- ziele angielskie
- czosnek
- 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej + 50 ml wody
- 2 łyżki śmietany
- roślinnej do zagęszczenia
- 1-2 łyżki chrzanu sok z cytryny (opcjonalnie)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- jajka
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy ok. 3l wody, dodajemy białą kiełbasę i boczek, zagotowujemy na średnim ogniu, bez przykrycia ok. 15 minut. Zbieramy pianę powstałą podczas gotowania. Dodajemy 2-3 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego, pietruszkę, marchew i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z wodą i śmietaną, dodajemy roztwór do zupy zagęszczając ją, gotujemy jeszcze ok. 5 minut z dodatkiem chrzanu. Do tak przygotowanej bazy wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby można dodać większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Zupę doprawiamy pieprzem, majerankiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i opcjonalnie sokiem z cytryny do smaku. Podajemy z białą kiełbasą, jajkiem na twardo, natką pietruszki, dodatkowym chrzanem.