BIO

BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extravirgin (500ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8011845005138
Producent: LEVANTE
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia RYB oraz smażenia. Kwasowość: 0,3/0,4 %, zawsze <0,8 %.

Oliwa z oliwek extra virgin. 

Pojemność: 500ml.

Producent: Tenuta del Levante, Włochy. 

Skład: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. 

Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3389 kJ/824 kcal;
Tłuszcz - 91,6 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone - 13,8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 68,5 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 9,3 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Polewka z młodej kapusty i ziemniaków
Polewka z młodej kapusty i ziemniaków

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka. 

Składniki:

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

• 3 ząbki czosnku

• 5-6 młodych ziemniaków

• pół główki kapusty (najlepsza jest ta młoda)

• 1,5l bulionu

• kilka łyżek śmietany 12-18%

• sól • świeżo zmielony pieprz

• ½ łyżeczki kurkumy

Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku i dorzucamy do nich posiekany czosnek. Przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli używamy młodych, nie obieramy ich tylko dokładanie myjemy) i dusimy ok. 5 minut. Potem dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną kapustę, a po kilku minutach dodajemy śmietanę. Najlepiej „zahartować” ją wcześniej 2-3 łyżkami gorącej zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.

 

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.