BIO

BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extravirgin (500ml) - BIO

Kod: 8011845005138
Producent: LEVANTE
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia RYB oraz smażenia. Kwasowość: 0,3/0,4 %, zawsze <0,8 %.

Oliwa z oliwek extra virgin. 

Pojemność: 500ml.

Producent: Tenuta del Levante, Włochy. 

Skład: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. 

Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3389 kJ/824 kcal;
Tłuszcz - 91,6 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone - 13,8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 68,5 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 9,3 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Ryba w warzywnej panierce
Ryba w warzywnej panierce

Przepis pochodzi z książki Ewy Szczęsnej "Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej".

liczba porcji: 4

• 1 marchewka

• 1 niewielka cukinia

• 1 mały ziemniak

• ½ cebuli

• 2 łyżki startego parmigiano reggiano

• 1 ząbek czosnku

• 1 łyżka natki pietruszki

• 1 łyżka bułki tartej lub mąki pszennej

• oliwa

• sól

• pieprz

• 4 filety okonia morskiego

Zacznij od starcia na tarce o dużych oczkach marchewki, cukinii i ziemniaka. Posól je i odstaw na 5 minut, aby warzywa puściły wodę. Następnie dobrze je odciśnij i przełóż do miski. Dodaj do warzyw pokrojoną w piórka cebulę, starty parmigiano, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą lub mąkę i odrobinę oliwy. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Filety z okonia morskiego pokrój na kawałki o boku mniej więcej 10 cm.

Na dłoń wyłóż spłaszczoną porcję warzyw, połóż na niej rybę i przykryj kolejną porcją warzyw. Lekko dociśnij ze wszystkich stron i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, mniej więcej 8 minut na każdej stronie. Możesz również piec rybę w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 20 minut. Na ostatnie 2–3 minuty włącz funkcję grilla, aby uzyskać bardziej chrupiącą panierkę.

 

Do takiej ryby najbardziej pasuje sos jogurtowo-koperkowy.