BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extravirgin (500ml) - BIO
Oliwa z oliwek extra virgin.
Pojemność: 500ml.
Producent: Tenuta del Levante, Włochy.
Skład: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno.
Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3389 kJ/824 kcal;
Tłuszcz - 91,6 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone - 13,8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 68,5 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 9,3 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.
Składniki:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• 3 ząbki czosnku
• 5-6 młodych ziemniaków
• pół główki kapusty (najlepsza jest ta młoda)
• 1,5l bulionu
• kilka łyżek śmietany 12-18%
• sól • świeżo zmielony pieprz
• ½ łyżeczki kurkumy
Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku i dorzucamy do nich posiekany czosnek. Przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli używamy młodych, nie obieramy ich tylko dokładanie myjemy) i dusimy ok. 5 minut. Potem dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną kapustę, a po kilku minutach dodajemy śmietanę. Najlepiej „zahartować” ją wcześniej 2-3 łyżkami gorącej zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.