BIO

BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extravirgin (500ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8011845005138
Producent: LEVANTE
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia RYB oraz smażenia. Kwasowość: 0,3/0,4 %, zawsze <0,8 %.

Oliwa z oliwek extra virgin. 

Pojemność: 500ml.

Producent: Tenuta del Levante, Włochy. 

Skład: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. 

Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3389 kJ/824 kcal;
Tłuszcz - 91,6 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone - 13,8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 68,5 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 9,3 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Keto sałatka tabbouleh z grillowanym kurczakiem
Keto sałatka tabbouleh z grillowanym kurczakiem

Przepis pochodzi z książki Diany Pietraszewskiej "Szybkie dania keto. Książka o diecie keto napisana przez dietetyka." 

SKŁADNIKI:

  • 200g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 pomidor
  • 30g nasion konopnych łuskanych
  • 40ml oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 gałązki świeżej mięty pieprzowej
  • 6ml soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pomidor pokroić w drobną kostkę i zostawić na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce połączyć sok z cytryny z 2/3 oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, ogórek, cebulę. Dodać pokrojony wcześniej pomidor, nasiona konopne, drobno posiekaną miętę i całość wymieszać.

2. Filety pokroić na cienkie (2cm) plastry. Doprawić solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Rozgrzać resztę oliwy na patelni. Wrzucić filety i smażyć przez kilka minut z każdej strony, aż zmiękną.

3. Grillowane filety podawać z przygotowaną wcześniej sałatką.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE KCAL: 760 / B: 54,5 G / T: 52,7 G / W: 28,6 G / BP: 6 G