![BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extravirgin (500ml) - BIO BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extravirgin (500ml) - BIO](/media/products/6a185f8dd9aed710b2c6ea489d25683c/images/thumbnail/gallery_8011845005138.jpg?lm=1697645339)
![BIO](/uploads/product_group/listek.png)
BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extravirgin (500ml) - BIO
Oliwa z oliwek extra virgin.
Pojemność: 500ml.
Producent: Tenuta del Levante, Włochy.
Skład: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno.
Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3389 kJ/824 kcal;
Tłuszcz - 91,6 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone - 13,8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 68,5 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 9,3 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki Diany Pietraszewskiej "Szybkie dania keto. Książka o diecie keto napisana przez dietetyka."
SKŁADNIKI:
- 200g filetu z piersi kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1/2 zielonej papryki
- 1 pomidor
- 30g nasion konopnych łuskanych
- 40ml oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 gałązki świeżej mięty pieprzowej
- 6ml soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pomidor pokroić w drobną kostkę i zostawić na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce połączyć sok z cytryny z 2/3 oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, ogórek, cebulę. Dodać pokrojony wcześniej pomidor, nasiona konopne, drobno posiekaną miętę i całość wymieszać.
2. Filety pokroić na cienkie (2cm) plastry. Doprawić solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Rozgrzać resztę oliwy na patelni. Wrzucić filety i smażyć przez kilka minut z każdej strony, aż zmiękną.
3. Grillowane filety podawać z przygotowaną wcześniej sałatką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE KCAL: 760 / B: 54,5 G / T: 52,7 G / W: 28,6 G / BP: 6 G