Bulion warzywny w kostkach bez drożdży i oleju palmowego bezglutenowy BIO
Masa netto: 60g
Producent: EKO WITAL
Pochodzenie: Włochy
Skład: sól morska, masło shea*, miso*(SOJA*, ryż*, woda, sól*, koji), suszone warzywa* w różnych proporcjach 13,5% (cebula*, SELER*, marchew*, pietruszka*), skrobia kukurydziana*, przyprawy*
*składniki pochodzenia ekologicznego
Informacje o alergenach: zawiera soję i seler.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 22/5
Białko (g): 0,1
Węglowodany (g): 0,3
W tym cukry (g): 0,1
Tłuszcz (g): 0,4
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
Sól (g): 0,9
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK
PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK
PRODUKT WEGAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
P
|
Paulina 12-03-2019
super sklep, szybko i sprawnie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.
Składniki:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• 3 ząbki czosnku
• 5-6 młodych ziemniaków
• pół główki kapusty (najlepsza jest ta młoda)
• 1,5l bulionu
• kilka łyżek śmietany 12-18%
• sól • świeżo zmielony pieprz
• ½ łyżeczki kurkumy
Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku i dorzucamy do nich posiekany czosnek. Przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli używamy młodych, nie obieramy ich tylko dokładanie myjemy) i dusimy ok. 5 minut. Potem dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną kapustę, a po kilku minutach dodajemy śmietanę. Najlepiej „zahartować” ją wcześniej 2-3 łyżkami gorącej zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.