Bulion drobiowy w kostkach bezglutenowy, kostkach bez oleju palmowego, ekologiczny
Jedna kostka bulionu wystarcza na 0,5 l wody. Produkt bezglutenowy. NIE ZAWIERA OLEJU PALMOWEGO.
Składniki: sól morska, skrobia kukurydziana*, miso* (soja*, ryż*, woda, sól, koji), oleje roślinne* (masło shea*, oliwa z oliwek ekstra virgin*), tłuszcz z kurczaka*, mięso z kurczaka* 5% (kurczak*, przeciwutleniacz: ekstrakt z rozmarynu*), ekstrakt z drożdży, suszone warzywa* w różnych proporcjach 1,1% (cebula*, seler*, marchew*, pietruszka*, czosnek*), przyprawy*. *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Masa netto: 66g (6 kostek)
Kraj pochodzenia: Włochy
Wartość odżywcza w 100ml bulionu (1 kostka + 500ml wody):
Wartość energetyczna: 5kcal (19 kJ)
Białko: 0,14g
Węglowodany: 0,38g
w tym cukry: 0,03g
Tłuszcz: 0,28g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,15g
Sól: 1,06g.
Certyfikacja: IT-BIO-005, rolnictwo UE/spoza UE.
Wyprodukowano dla: Eko-Wital Sp. z o. o., ul. Jagiellońska 82, 03-301 Warszawa, PL-EKO-01
Sposób przygotowania: wrzucić jedną kostkę bulionu do 1/2 litra gotującej się wody. Mieszać do pełnego rozpuszczenia.
Przechowywać w temperaturze <24°C, w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Składniki:
- 1,5 l wywaru
- 400 g białej kiełbasy
- 400 g wędzonych żeberek lub boczku
- 2-4 suszone grzyby
- 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- śmietana
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
- chrzan
- opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.
Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food