


EKOWITAL Bulion warzywny w kostkach o obniżonej zawartości soli bez oleju palmowego bezglutenowy (60g) - BIO
Bulion warzywny w kostkach o obniżonej zawartości soli bez oleju palmowego bezglutenowy BIO
Masa netto: 60g
Producent: EKO WITAL
Pochodzenie: Włochy
Skład: chlorek potasu, miso* (SOJA*, ryż*, woda, sól, koji), oleje roślinne* (masło she*, oliwa z oliwek extravirgin*), suszone warzywa* w różnych proporcjach 13,7% (cebula*, SELER*, marchew*, pietruszka*), mąka ryżowa*, sól morska, skrobia kukurydziana*, maltodekstryna*, przyprawy*
*składniki pochodzenia ekologicznego
Informacje o alergenach: zawiera soje i seler.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 24/6
Białko (g): 0,1
Węglowodany (g): 0,4
W tym cukry (g): 0,1
Tłuszcz (g): 0,4
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
Sól (g): 0,24
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK
PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK
PRODUKT WEGAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Składniki:
- świeża papryka,
- 6 średnich świeżych pomidorów,
- 500ml bulionu warzywnego
- cukinia,
- 2 suszone pomidory,
- 2 suszone morele bez pestek,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- kawałek pora,
- przyprawy: suszone oregano, suszony tymianek, pieprz ziołowy, świeże listki bazylii,
- olej kokosowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Świeże pomidory przekrój na pół i piecz w piekarniku ok. 20 minut, razem z papryką. Por drobno posiekaj i podduś na łyżce wody lub kilku kroplach oleju kokosowego. Dodaj garść posiekanej natki pietruszki, upieczone pomidory i paprykę morele, suszone pomidory i przyprawy. Miksuj ok. 20 sekund na wysokich obrotach. Dolej bulion warzywny, gotuj ok. 5 minut. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zupy. Gotuj ok. 10 minut. Podawaj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i świeżej bazylii. Możesz doprawić śmietanką migdałową lub kokosową do smaku.
Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.