WEGETARIAŃSKI BIO

*Masło ekologiczne extra osełka (170g) - ORGANIC MARKET (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907667874164
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Produkt wysokotłuszczowy (o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90%), otrzymywany wyłącznie z mleka krowiego w wyniku tzw. zmaślania odpowiednio przygotowanej śmietany lub śmietanki, o niewiększej zawartości wody niż 16%.

    Masło ekstra osełka ekologiczna - Zawartość tłuszczu: 82%

    Masa netto: 170g

    Producent: Organic Farma Zdrowia, Polska.

    Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE, PL 28151605 WE

    Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni C

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 7 dni

    Przepis

    Babka wielkanocna ucierana
    Babka wielkanocna ucierana

    Wilgotna puszysta, lekka jak piórko – taka powinna być idealna babka wielkanocna. Do jej pieczenia najlepiej użyć ekologicznej mąki, jajek od kur z wolnego wybiegu oraz naturalnego, dobrej jakości masła.

    SKŁADNIKI:

    • 200 g ekologicznej mąki pszennej, owsianej lub gryczanej (mąki można łączyć)
    • 50 g ekologicznej mąki migdałowej
    • 250 g naturalnego masła
    • 1 szklanka cukru trzcinowego lub zdrowego słodzika (np. ksylitolu lub stewii)
    • 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
    • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    • skórka starta z 1 dobrze wyszorowanej cytryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
    • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 3-4 łyżki rodzynek
    • kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
    • szczypta soli
    • domowy lukier do dekoracji

     

    WYKONANIE

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. W mikserze ubij białka dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ostrożnie przełóż ją do innej miski. Utrzyj masło z żółtkami, a następnie dodaj słodzik, cukier z prawdziwą wanilią, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz 2-3 łyżki skórki pomarańczowej (resztę wykorzystasz później). Przesiej i wsyp oba rodzaje mąki, dodaj ekstrakt migdałowy i całość dokładnie wymieszaj.

     

    Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".