BIO

Czosnek młody ekologiczny główka (1szt.) - BIO (PL)

Dodaj recenzję
Kod: 2517

Czosnek ekologiczny należy do najstarszych roślin uprawnych , jest ceniony za niezwykłe właściwości lecznicze i dietetyczne. Czosnek pospolity Allium sativum ma właściwości dezynfekujące, odkaża drogi oddechowe, przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych i nadciśnieniu, zapobiega lub opóźnia rozwój wielu chorób zwyrodnieniowych wieku podeszłego (nalewka z czosnku). Zawiera znaczne ilości glikozydów o działaniu antybiotycznym.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Tofu w sosie orzechowym
Tofu w sosie orzechowym

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.

Na 1 porcję: Kalorie: 533 kcal Białko: 27,4 g Tłuszcz: 30,8 g Węglowodany: 35,6 g Błonnik: 7,25 g

Składniki na 4 porcje:

• 2 kostki naturalnego tofu

• 300 g mrożonego zielonego groszku

• 1 marchewka

• 5 ząbków czosnku

• 2–3 cm świeżego imbiru

• 5 łyżek skrobi ziemniaczanej

• 3 łyżki oleju

• 1 łyżka sosu sojowego

Sos orzechowy:

• 350 ml wody

• 4 łyżki masła orzechowego

• 4 łyżki sosu sojowego

• 3 łyżki sosu sriracha

• 2 łyżki octu ryżowego

• 1 łyżka oleju

• 2 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

• garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych

• 1 pęczek zielonej cebulki

• ryż jaśminowy

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku długości 2–3 centymetrów.

3. Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojone tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.

4. Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.

5. Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.

7. W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.

8. Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.

9. Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upieczone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

10. Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.