


Limonka ekologiczne 0,25kg - BIO (I)
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka
Ciasto:
• 250g mąki pszennej
• 40g drobnego cukru
• 170g masła
• 70g kwaśnej śmietany
Nadzienie:
• 500g owoców – śliwki, jagody, borówki
• 60g drobnego cukru
• sok z ½ limonki
• łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
• żółtko
• 3 łyżki brązowego cukru
Ciasto: zagniatamy składniki. Dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na kształt blaszki (ok. 22cm) i wykładamy ciastem dno i boki. Wstawiamy ponownie do lodówki.
Nadzienie: oczyszczamy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z resztą owoców, cukrem, sokiem z limonki, mąką ziemniaczaną. Przekładamy całość na schłodzony spód. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nim owoce i zlepiamy bokami (palcami lub widelcem). Całość smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 170 ̊C.
Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka.