

Grejpfrut ekologiczny 1kg - BIO (I)
Grejpfruty to przede wszystkim potężna dawka witaminy C – jeden owoc jest w stanie zaspokoić całe dzienne zapotrzebowanie. Znajdziemy w nich również potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie, a także prowitaminę A, która jest doskonałym antyoksydantem.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: RPA
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Wartości odżywcze w 100g:
- kalorie: 52
- węglowodany: 13g
- białko: 1g
- błonnik: 2g
- witamina C: 64 proc. RDI
- witamina A: 28 proc. RDI
- potas: 5% RDI
- tiamina (witamina B1): 4 proc. RDI
Przepis
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Czy wiesz, że...
ROŚLINY STRĄCZKOWE
są w kuchni roślinnej podstawą sporządzania pełnowartościowych potraw białkowych:
- zawierają duże ilości białka, węglowodanów i błonnika,
- dostarczają witamin B1 i B2, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i manganu,
- połączone w daniu z jednym lub kilkoma z następujących produktów: zbożem, orzechami, nasionami czy produktami mlecznymi – dają kompletny (pod względem zawartości aminokwasów) posiłek.
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 125 g (½ paczki) makaronu z grochu lub z soczewicy, ciecierzycy, ryżu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 garść nerkowców
- 50 g wegańskiego twardego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 czerwony grejpfrut
* 1 porcja zawiera: ok. 625 kcal/1184 kJ 54 g węglowodanów, 21 g białka, 35 g tłuszczu
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowym i kawałkami grejpfruta.
Produkty polecane do tego przepisu:
* Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały „WEGE ENERGIA”.