*ORGANIC Jaja kurze z chowu ekologicznego "0" (1opak./10szt.) - BIO
Ekologiczne jajka w opakowaniu składającym się w 40% z trawy. Taką wytłaczankę można wypełnić ziemią, dodać skorupki po jajku oraz nasiona. Następnie zakopać w doniczce lub ogródku. Opakowanie ulegnie całkowitemu rozłożeniu i stanie się nawozem dla rośliny. Klasa A - jaja różnej wielkości
Masa netto: 530g
Producent: Czachorowski
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikacja: PL-EKO-01, rolnictwo UE
Wyprodukowane w ekologicznych gospodarstwach rolnych dla OVOVITA Andrzej Kurasik, Rzgów.
Zapakowano w Zakładzie Pakowania Jaj Andrzej Kurasik, nr PL-10065901, 95-030 Rzgów, Prawda 60a/ PH Andrzej Czachorowski. Jednostka certyfikująca EKOGWARANCJA PTRE Sp.z o.o. dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.
Informacje dodatkowe:
Kod na skorupce jaja oznacza:
X-YY-ZZZZZZZZ
X - sposób chowu kur:
0 - ekologiczny
1 - wolnowybiegowy
2 - ściółkowy
3 - klatkowy
YY - kraj pochodzenia jaj
ZZZZZZZZ - weterynaryjny nr identyfikacyjny producenta
Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!
Jaja po zakupie należy przechowywać w warunkach chłodniczych
Data minimalnej trwałości: ok 21dni
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Kanapka z awokado czy sałatka z jajkiem? A może by tak jedno i drugie? Połącz te dwa ulubione dania (i oba wzmacniające odporność składniki) w jednej kremowej sałatce. Przekonasz się, że doskonale ze sobą współgrają.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.
• 6 dużych jajek
• 2 awokado, przecięte na pół i wypestkowane
• 2 łyżki niskotłuszczowego majonezu
• 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu greckiego
• 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
• sok z ½ cytryny
• ¼ łyżeczki soli
• 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
• 6 pit pełnoziarnistych
• 6 liści sałaty, podzielonych na pół
• 2 pomidory śliwkowe (rzymskie) pokrojone w cienkie plasterki
1. Włóż jajka do średniego garnka i zalej je wodą, tak by całkiem je przykryła. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, przykryj go pokrywką i pozostaw jajka we wrzątku na 15 minut. Odlej wodę, przelej jajka zimną wodą i odstaw na 10 minut. Obierz ze skorupek i pokrój w grubą kostkę.
2. Umieść jajka w średniej misce. Wydrąż połówki awokado łyżką i dodaj do jajek. Zgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj majonez, jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
3. Odetnij brzeg każdej pity, aby powstała kieszonka. Opiecz pity w tosterze, piekarniku lub na patelni.
4. Włóż do każdej pity liść sałaty i po tyle samo plasterków pomidora. Nadziej chlebki porcją (125ml) pasty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dobra rada: Do kanapek przeważnie używam pomidorów śliwkowych, znanych także jako rzymskie, ponieważ mają o wiele mniej pestek oraz soku niż inne odmiany. W efekcie pieczywo tak szybko nie rozmięka.