*ORGANIC Ser żółty śmietankowy (plastry) (125g) - BIO
Masa netto: 125g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: rolnictwo UE
Składniki: ekologiczne mleko krowie pasteryzowane, ekologiczna śmietanka (z mleka), sól, podpuszczka naturalna, kultury bakterii fermentacji mlekowej, stabilizator: chlorek wapnia.
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1413 kJ/ 341 kcal
- Węglowodany (g): 0,2
- - w tym cukry (g): 0,2
- Tłuszcz (g): 29,0
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 17,4
- Białko (g): 19,8
- Sól (g): 1,5
Certyfikat: PL-EKO-01, PL-EKO-07, rolnictwo UE
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni C
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 14 dni
Przepis
Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na burgera czy inne danie typu fast food, ale przeraża Cię myśl o zawartym w nim tłuszczu, ta kanapka jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Zapakuj te kanapki jako prowiant na rodzinną wycieczkę, a Twoi bliscy nie będą już chcieli zabierać na wynos nic innego.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.
• patelnia grillowa lub zwykła
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• sok z 1 limonki
• 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej wędzonej, np. chipotle
• 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej
• 2 łyżeczki granulowanego czosnku
• 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
• 2 łyżeczki mielonej kolendry
• ½ łyżeczki soli
• 150g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry
• 4 bułki pełnoziarniste
• 1 awokado, obrane, wypestkowane i pokrojone w cienkie plasterki
• ¼ szklanki niskotłuszczowego majonezu
• 4 plastry sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
• 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
1. Wlej do średniej miski olej i sok z limonki. Dodaj ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany, kumin, kolendrę i sól. Mieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Dorzuć mięso i wymieszaj całość łyżką – kurczak powinien być dokładnie pokryty marynatą. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki. Marynuj przez co najmniej pół godziny, nawet przez całą dobę.
2. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię kawałki kurczaka odsączone z marynaty i smaż po 4 minuty z każdej strony, kontrolując temperaturę – termometr kuchenny włożony w mięso powinien pokazywać 74 ̊C.
3. Opiecz bułki na opiekaczu tostera, w piekarniku lub na patelni.
4. Przygotuj 4 talerze. Połóż na nich rozkrojone bułki. Rozłóż na każdej dolnej połowie bułki kilka plasterków awokado, a na górę wyłóż usmażonego kurczaka. Na górnej połowie bułek rozsmaruj po łyżce majonezu, przykryj go plastrem sera i dodaj po 2 plasterki pomidora. Złóż obie części bułki razem. Podawaj od razu.