BIO

BIO PLANET Cukier puder trzcinowy 300g - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902983782650
Producent: BIO PLANET

SKŁADNIKI

cukier puder trzcinowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS

Ekologiczny cukier puder trzcinowy, nierafinowany, uzyskany ze zmielenia brązowego cukru trzcinowego. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością. Nadaje potrawom walory smakowe i estetyczne. Polecamy do wypieków, deserów.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna -  1700 kJ / 400 kcal

Tłuszcz - 0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g

Węglowodany - 100 g

w tym cukry - 98 g

Białko - 0 g

Sól - 0 g

INFORMACJA ALERGENNA

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis

Kruchy placek z owocami
Kruchy placek z owocami

Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka

Ciasto:

• 250g mąki pszennej

• 40g drobnego cukru

• 170g masła

• 70g kwaśnej śmietany

Nadzienie:

• 500g owoców – śliwki, jagody, borówki

• 60g drobnego cukru

• sok z ½ limonki

• łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

• żółtko

• 3 łyżki brązowego cukru

Ciasto: zagniatamy składniki. Dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na kształt blaszki (ok. 22cm) i wykładamy ciastem dno i boki. Wstawiamy ponownie do lodówki.

Nadzienie: oczyszczamy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z resztą owoców, cukrem, sokiem z limonki, mąką ziemniaczaną. Przekładamy całość na schłodzony spód. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nim owoce i zlepiamy bokami (palcami lub widelcem). Całość smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 170 ̊C.

Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka.