BIO PLANET Cukier puder trzcinowy ekologiczny (300g) - BIO
SKŁADNIKI
cukier puder trzcinowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1700 kJ / 400 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 100 g
w tym cukry - 98 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Oto najprostszy i najszybszy przepis na babeczki ze wszystkich, które sprawdziłam przez wiele lat. Nieustannie korzystam z niego z córką, ponieważ nic w nim nie może pójść źle.
Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill
Składniki (na 6 sztuk)
- 115 g (¾ szklanki) bezglutenowej mąki z dodatkiem środków spulchniających
- 115 g (¾ szklanki) bezglutenowej mąk uniwersalnej
- 55 g bezmlecznej margaryny słonecznikowej
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 5 łyżek niesłodzonego napoju sojowego
- trochę napoju sojowego do posmarowania babeczek
- cukier do posypania
1. Przesiej obie mąki do miski. Dodaj margarynę i palcami rozmieszaj ją z mąką, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
2. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj.
3. W drugiej misce ubij jajko z mlekiem sojowym.
4. Na środku suchych składników zrób zagłębienie i wlej w nie masę mleczno-jajeczną.
5. Używając ostrego noża, połącz wszystkie składniki. Jeśli ciasto wyjdzie za suche, dodaj odrobinę więcej mleka sojowego.
6. Oprósz ręce mąką i uformuj z ciasta kulę. Połóż ją na oprószony mąką blat i delikatnie rozgnieć dłońmi na placek o grubości co najmniej 2 cm.
7. Za pomocą oprószonej mąką wykrawaczki o średni 5 cm wytnij z ciasta pięć kółek. Zdecydowanym ruchem dociśnij wykrawaczkę do blatu, nie obracając jej przy tym.
8. Zagnić skrawki ciasta i uformuj szósty krążek.
9. Wycięte koła przełóż na oprószoną mąką blachę do pieczenia. Każde koło posmaruj mlekiem sojowym i posyp odrobiną cukru.
10. Wstaw blachę na górną półkę piekarnika i piecz babeczek 10-15 minut. Powinny dobrze wyrosnąć, stwardnieć i nabrać złocistobrązowego koloru.
11. Ostudź babeczki na kratce i podawaj na ciepło. Najlepiej zjeść je tego samego dnia.