BIO PLANET Cukier trzcinowy brązowy, ekologiczny (1kg) - BIO
Cukier trzcinowy brązowy ekologiczny
Skład: cukier trzcinowy brązowy nierafinowany ekologiczny 100%
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Masa netto: 1kg
Pochodzenie: Indie
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 399 kcal (1697 kJ)
Węglowodany: 99,8g
Tłuszcz: 0g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE
Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904
Informacje dodatkowe:
Opinia dietetyka: Nieoczyszczony cukier zawiera naturalne substancje mineralne, dzięki czemu nie zakłóca procesów przemiany materii, nie zakwasza organizmu tak jak produkt rafinowany.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania (po 9 g) suchych drożdży
- 150g cukru
- 5 żółtek
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki masła
- 20 ml wody różanej
- nadzienie: konfitura z róży
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w 250 ml mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka i wyrośniętą masę z drożdżami, wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło, wodę różaną, wyrobić chwilę i odstawić do wyrośnięcia – podwojenia swojej objętości. Formować kulki nadziewając je konfturą. Odłożyć na deskęposmarowaną tłuszczem do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu.