Pączki z wodą różaną
2
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania (po 9 g) suchych drożdży
- 150g cukru
- 5 żółtek
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki masła
- 20 ml wody różanej
- nadzienie: konfitura z róży
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w 250 ml mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka i wyrośniętą masę z drożdżami, wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło, wodę różaną, wyrobić chwilę i odstawić do wyrośnięcia – podwojenia swojej objętości. Formować kulki nadziewając je konfturą. Odłożyć na deskęposmarowaną tłuszczem do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu.
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły