Żurek na Wielkanoc

Żurek na Wielkanoc

2

Żurek z ekologicznych dodatków jest sycącą potrawą wielkanocną, która szybko i smacznie zaspokoi nasz apetyt.

SKŁADNIKI:

  • butelka żurku Vitapol
  • biała kiełbasa 4-5 szt.
  • liści laurowych
  • 6-8 ziarnek ziela angielskiego
  • 6-8 ziarnek pieprzu czarnego
  • 150 g śmietany 18% bio Organic Farma Zdrowia
  • 2-3 duże ząbki czosnku majeranek
  • 2-3 szt. ziemniaków
  • 2- 3 łyżki chrzanu do zupy Vitapol
  • jajka ekologiczne

PRZYGOTOWANIE:

  1. Białą kiełbasę zalej wodą i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
  2. Pod przykryciem gotuj około 20-30 min.
  3. Ugotowaną kiełbasę wyjmij.
  4. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj tak, by się nie rozgotowały i zachowały kształt kostki (sprawdzać widelcem).
  5. Nie trać czasu. Obrany czosnek przepuść przez praskę, a śmietanę ¾ pudełka 200 g lekko rozprowadź z niewielką ilością zimnej wody.
  6. Do wywaru wlej bardzo dokładnie wybełtany żur, tak by osad na dnie butelki wymieszał się z całą jej zawartością. Zagotuj.
  7. Następnie dodaj roztarty czosnek i śmietanę ciągle mieszając, zagotuj. Na koniec dodaj 2-3 łyżeczki chrzanu oraz ugotowane na twardo jajka ekologiczne.