Żurek na Wielkanoc
26-03-2024
Żurek z ekologicznych dodatków jest sycącą potrawą wielkanocną, która szybko i smacznie zaspokoi nasz apetyt.
SKŁADNIKI:
- butelka żurku Vitapol
- biała kiełbasa 4-5 szt.
- liści laurowych
- 6-8 ziarnek ziela angielskiego
- 6-8 ziarnek pieprzu czarnego
- 150 g śmietany 18% bio Organic Farma Zdrowia
- 2-3 duże ząbki czosnku majeranek
- 2-3 szt. ziemniaków
- 2- 3 łyżki chrzanu do zupy Vitapol
- jajka ekologiczne
PRZYGOTOWANIE:
- Białą kiełbasę zalej wodą i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
- Pod przykryciem gotuj około 20-30 min.
- Ugotowaną kiełbasę wyjmij.
- Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj tak, by się nie rozgotowały i zachowały kształt kostki (sprawdzać widelcem).
- Nie trać czasu. Obrany czosnek przepuść przez praskę, a śmietanę ¾ pudełka 200 g lekko rozprowadź z niewielką ilością zimnej wody.
- Do wywaru wlej bardzo dokładnie wybełtany żur, tak by osad na dnie butelki wymieszał się z całą jej zawartością. Zagotuj.
- Następnie dodaj roztarty czosnek i śmietanę ciągle mieszając, zagotuj. Na koniec dodaj 2-3 łyżeczki chrzanu oraz ugotowane na twardo jajka ekologiczne.
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły