Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

24-03-2024

Jajka faszerowane to przysmak kuchni polskiej. Obowiązkowo musi pojawić się na wielkanocnym stole. Pomysłów na farsz jest nieskończona ilość, a od święta można dodać jeszcze łyżkę dobrego, czarnego kawioru. Niech będzie wytwornie i wyjątkowo!

 

SKŁADNIKI:

• 6-8 ugotowanych na twardo jajek od kur z wolnego wybiegu

• 90-100 g oczyszczonego z ości wędzonego pstrąga

• 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

• 1 łyżka posiekanego szczypiorku

• 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

• 2-3 łyżki soku z cytryny

• sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

• opcjonalnie 1 łyżka czarnego kawioru

WYKONANIE:

Ostudzone jajka ostrożnie obierz, przetnij na pół i wyjmij żółtka. Białka odłóż na bok, a żółtka oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz kawioru zblenduj na jednolitą masę. Wypełnij białka farszem i udekoruj kawiorem, a także, jeśli chcesz zaszaleć, kleksem ulubionego domowego majonezu.

 

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".

Podobne artykuły