Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem
Jajka faszerowane to przysmak kuchni polskiej. Obowiązkowo musi pojawić się na wielkanocnym stole. Pomysłów na farsz jest nieskończona ilość, a od święta można dodać jeszcze łyżkę dobrego, czarnego kawioru. Niech będzie wytwornie i wyjątkowo!
SKŁADNIKI:
• 6-8 ugotowanych na twardo jajek od kur z wolnego wybiegu
• 90-100 g oczyszczonego z ości wędzonego pstrąga
• 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
• 2-3 łyżki soku z cytryny
• sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• opcjonalnie 1 łyżka czarnego kawioru
WYKONANIE:
Ostudzone jajka ostrożnie obierz, przetnij na pół i wyjmij żółtka. Białka odłóż na bok, a żółtka oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz kawioru zblenduj na jednolitą masę. Wypełnij białka farszem i udekoruj kawiorem, a także, jeśli chcesz zaszaleć, kleksem ulubionego domowego majonezu.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".