Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi
Doskonałe danie dla wszystkich, którzy szukają nowych doznań kulinarnych, ale nie mają wiele czasu na gotowanie. Najlepsze oczywiście ze składników ekologicznych. Autorką przepisu jest blogerka Eat Easy - To młoda lekarka zafascynowana prostą i zdrową kuchnią. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Masło ubijamy w dużej misce z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, puree z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy z posiekanymi orzechami. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 45 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’). Upieczone ciasto studzimy i polewamy wg uznania lukrem lub roztopioną czekoladą i orzechami.