WEGETARIAŃSKI

DARY NATURY Imbir mielony (60g)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902741001658
    Producent: DARY NATURY
  • Imbir mielony.

    Waga: 60g.

    Producent: Dary Natury, Polska.

    Skład: imbir 100%.

    Stosuje się jako przyprawę do zup, pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, różnym słodyczom. Imbir dodaje się do ogórków marynowanych i dyni marynowanej.

    Przepis

    Pasztet z kaszą jaglaną
    Pasztet z kaszą jaglaną
    Zdrowa pyszność na zimowy stół. Bardzo prosty przepis na sycące i zdrowe danie z kaszy jaglanej. Autorem jest blogerka EatEasy, młoda lekarka, która doskonale wie co znaczy cierpieć na chroniczny brak czasu. Od kilku lat szuka więc patentów na pyszne, sezonowe, ale przede wszystkim szybkie przepisy! Dla mniej i bardziej zabieganych, małych i dużych, pracowitych i leniwych. Dla wegan i mięsożerców.

    SKŁADNIKI:

    500 g dyni hokkaido

    1 marchewka

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

    2 jajka

    1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

    2 łyżki sosu sojowego

    1/2 łyżeczki cynamonu

    1 łyżeczka mielonego imbiru

    1 łyżeczka gałki muszkatołowej

    1 łyżeczka ostrej papryki

    3 łyżki oliwy z oliwek

    sól i pieprz

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Obraną marchewkę, dynię i cebulę kroimy w kostkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy ok. 20 minut lub do momentu, gdy warzywa będą zupełnie miękkie i lekko zrumienione. Upieczone i lekko przestudzone warzywa przekładamy do blendera, dodajemy kaszę, oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechym i krótko blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Według uznania doprawiamy dodatkową porcją przypraw, solą i pieprzem. Na koniec masę łączymy z jajkami. Masę wylewamy na wysmarowaną oliwą formę keksową. Temperaturę w piecu zmniejszamy do 180 stopni C i pieczemy pasztet przez około 1h. Przed podaniem studzimy kilka godzin (najlepiej w lodówce).