WEGETARIAŃSKI BIO

LECKER'S Proszek do pieczenia bez fosforanów (21g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4013044100007
    Producent: LECKER'S
  • Proszek do pieczenia bez fosforanów - BIO

    Do ciast i wypieków. Opakowanie starcza na 500 g mąki.

    Kraj pochodzenia: Niemcy

    Składniki:

    Skrobia kukurydziana*, kwas winowy (winian potasu 24,7%), soda oczyszczona
    *Składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.
     

    Wartość energetyczna/w100g: 1004kJ/235kcal
    Tłuszcz: 0,0g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
    Węglowodany: 44g
    w tym cukry: 0,0g
    Białko: 0,0g
    Sól: 17,5g

     

    Ekologiczny TAK

    Bez cukru NIE

    Wegański TAK

    Wegetariański TAK

    Bez glutenu NIE

    Przepis

    Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi
    Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi

    Doskonałe danie dla wszystkich, którzy szukają nowych doznań kulinarnych, ale nie mają wiele czasu na gotowanie. Najlepsze oczywiście ze składników ekologicznych. Autorką przepisu jest blogerka Eat Easy - To młoda lekarka zafascynowana prostą i zdrową kuchnią. Smacznego!

    SKŁADNIKI:

    • 1,5 szklanki mąki
    • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
    • 2 jajka
    • 100 g miękkiego masła
    • 3/4 szklanki brązowego cukru
    • ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Masło ubijamy w dużej misce z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, puree z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy z posiekanymi orzechami. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 45 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’). Upieczone ciasto studzimy i polewamy wg uznania lukrem lub roztopioną czekoladą i orzechami.