WEGETARIAŃSKI BIO

LECKER'S Proszek do pieczenia bez fosforanów (21g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4013044100007
    Producent: LECKER'S
  • Proszek do pieczenia bez fosforanów - BIO

    Do ciast i wypieków. Opakowanie starcza na 500 g mąki.

    Kraj pochodzenia: Niemcy

    Składniki:

    Skrobia kukurydziana*, kwas winowy (winian potasu 24,7%), soda oczyszczona
    *Składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.
     

    Wartość energetyczna/w100g: 1004kJ/235kcal
    Tłuszcz: 0,0g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
    Węglowodany: 44g
    w tym cukry: 0,0g
    Białko: 0,0g
    Sól: 17,5g

     

    Ekologiczny TAK

    Bez cukru NIE

    Wegański TAK

    Wegetariański TAK

    Bez glutenu NIE

    Przepis

    Babka wielkanocna ucierana
    Babka wielkanocna ucierana

    Wilgotna puszysta, lekka jak piórko – taka powinna być idealna babka wielkanocna. Do jej pieczenia najlepiej użyć ekologicznej mąki, jajek od kur z wolnego wybiegu oraz naturalnego, dobrej jakości masła.

    SKŁADNIKI:

    • 200 g ekologicznej mąki pszennej, owsianej lub gryczanej (mąki można łączyć)
    • 50 g ekologicznej mąki migdałowej
    • 250 g naturalnego masła
    • 1 szklanka cukru trzcinowego lub zdrowego słodzika (np. ksylitolu lub stewii)
    • 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
    • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    • skórka starta z 1 dobrze wyszorowanej cytryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
    • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 3-4 łyżki rodzynek
    • kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
    • szczypta soli
    • domowy lukier do dekoracji

     

    WYKONANIE

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. W mikserze ubij białka dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ostrożnie przełóż ją do innej miski. Utrzyj masło z żółtkami, a następnie dodaj słodzik, cukier z prawdziwą wanilią, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz 2-3 łyżki skórki pomarańczowej (resztę wykorzystasz później). Przesiej i wsyp oba rodzaje mąki, dodaj ekstrakt migdałowy i całość dokładnie wymieszaj.

     

    Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".