Proszek do pieczenia bez fosforanów - BIO
Do ciast i wypieków. Opakowanie starcza na 500 g mąki.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Składniki:
*Składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Wartość energetyczna/w100g: 1004kJ/235kcal
Tłuszcz: 0,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
Węglowodany: 44g
w tym cukry: 0,0g
Białko: 0,0g
Sól: 17,5g
Ekologiczny TAK
Bez cukru NIE
Wegański TAK
Wegetariański TAK
Bez glutenu NIE
Przepis
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 jajek
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- aromat waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 5 dag rodzynek
- odrobina rumu
- 8–10 daktyli
- 12–15 suszonych moreli
- 3 garście żurawiny suszonej
- 2 garście orzechów włoskich
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
1. Rodzynki zalej rumem i mocz 3 godziny.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i aromatem waniliowym. Następnie dodawaj do niego na przemian mąkę oraz żółtka. Gdy składniki się połączą, dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj łyżką.
5. Odsączone z rumu rodzynki połącz z pokrojonymi bakaliami.
6. Do bakalii wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
7. Tak przygotowaną bakaliową mieszankę przesyp do ciasta i przemieszaj łyżką.
8. Dwie keksówki 12 × 22 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
9. Przełóż ciasto do keksówek. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
10. Gdy ciasto ostygnie, możesz je polukrować i posypać płatkami migdałów lub oprószyć cukrem pudrem.