WEGETARIAŃSKI BIO

LECKERS Proszek do pieczenia bez fosforanów (21g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 4013044100007
Producent: LECKERS

Proszek do pieczenia bez fosforanów - BIO

Do ciast i wypieków. Opakowanie starcza na 500 g mąki.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Składniki:

Skrobia kukurydziana*, kwas winowy (winian potasu 24,7%), soda oczyszczona
*Składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.
 

Wartość energetyczna/w100g: 1004kJ/235kcal
Tłuszcz: 0,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
Węglowodany: 44g
w tym cukry: 0,0g
Białko: 0,0g
Sól: 17,5g

 

Ekologiczny TAK

Bez cukru NIE

Wegański TAK

Wegetariański TAK

Bez glutenu NIE

Przepis

Piernik z makiem i śliwką
Piernik z makiem i śliwką

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".

Składniki na formę 15x25cm

Piernik:

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 200ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka kakao

Do przełożenia ciasta:

  • 200g powideł śliwkowych

Do dekoracji:

  • 250g serka śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • ozdobne pierniczki

Papier do pieczenia

Przygotowanie:

Umyte jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, odstawiamy. Do żółtek dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewamy rozpuszczone masło. Dolewamy mleko. Partiami dodajemy mąkę oraz mak. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy ciasto cynamonem, kardamonem, imbirem. Wsypujemy kakao. Następnie delikatnie do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy na wolnych obrotach miksera końcówką do wyrabiania ciasta. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy się upiekło, możemy wykonać test suchego patyczka.

Kiedy piernik wystygnie, kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy powidłami. Sklejamy ze sobą dwie części ciasta, wstawiamy piernik do lodówki. Serek śmietankowy łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masą smarujemy ostudzone ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy ozdobnymi pierniczkami.