Proszek do pieczenia bez fosforanów - BIO
Do ciast i wypieków. Opakowanie starcza na 500 g mąki.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Składniki:
*Składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Wartość energetyczna/w100g: 1004kJ/235kcal
Tłuszcz: 0,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
Węglowodany: 44g
w tym cukry: 0,0g
Białko: 0,0g
Sól: 17,5g
Ekologiczny TAK
Bez cukru NIE
Wegański TAK
Wegetariański TAK
Bez glutenu NIE
Przepis
Wilgotna puszysta, lekka jak piórko – taka powinna być idealna babka wielkanocna. Do jej pieczenia najlepiej użyć ekologicznej mąki, jajek od kur z wolnego wybiegu oraz naturalnego, dobrej jakości masła.
SKŁADNIKI:
- 200 g ekologicznej mąki pszennej, owsianej lub gryczanej (mąki można łączyć)
- 50 g ekologicznej mąki migdałowej
- 250 g naturalnego masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub zdrowego słodzika (np. ksylitolu lub stewii)
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- skórka starta z 1 dobrze wyszorowanej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3-4 łyżki rodzynek
- kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- domowy lukier do dekoracji
WYKONANIE
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W mikserze ubij białka dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ostrożnie przełóż ją do innej miski. Utrzyj masło z żółtkami, a następnie dodaj słodzik, cukier z prawdziwą wanilią, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz 2-3 łyżki skórki pomarańczowej (resztę wykorzystasz później). Przesiej i wsyp oba rodzaje mąki, dodaj ekstrakt migdałowy i całość dokładnie wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".