

LECKER'S Drożdże ekologiczne suche (9g) - BIO
Konwencjonalne drożdże hoduje się na melasie przy użyciu amoniaku, soli amonowych i ługów, syntetycznych witamin oraz kwasu siarkowego i fosforowego. Drożdże organiczne, których używamy, dojrzewają znacznie łagodniej dla środowiska, ale są równie wszechstronne:
- Wybrane szczepy drożdży hodowane są na pożywce z ekologicznego ziarna, czystej wody źródlanej i enzymów
- Wszystkie użyte mikroorganizmy są wolne od GMO
- Nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych
Producent: Lecker`s
Masa netto: 9g
Składniki: Drożdże* *Produkt pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.
1 opakowanie drożdży (9g) wystarcza na 500 g mąki i odpowiada połowie kostki świeżych drożdży. Dobrze wymieszać 500 g mąki i 9 g drożdży z opakowania Lecker`sa. Następnie dodać 100 ml ciepłej wody (nie rozpuszczać bezpośrednio w płynie!). Zostawić ciasto na 1-2 godziny w ciepłym miejscu a następnie rozgnieść.
Przepis
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
- 150 g korzenia pietruszki (nie jest wyczuwalna w cieście, można ewentualnie wymienić ją na marchewkę lub dynię)
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 80 g mąki ryżowej + mąka do podsypywania
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 30 g mąki kokosowej
- 2 łyżki babki płesznik (łuska)
- 7 g drożdży suchych (opakowanie)
- 1 łyżka wybranego słodzika np. erytrytolu
- sól
- 100-300 ml ciepłego napoju roślinnego
Składniki na farsz pieczarkowy:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie Farszu:
- Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- Dzielimy na 4 części.
Przygotowanie Ciasta:
- Suche składniki mieszamy, dodajemy korzeń pietruszki starty na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepły napój roślinny i zagniatamy ciasto rękami.
- Stolnicę podsypujemy mąką ryżową. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy wałek i rozwałkowujemy go na długi prostokąt (ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka).
- Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy jedną porcję pieczarek i zwijamy. Końcówki zlepiamy. Tępą stroną noża nagniatamy ciasto w odstępach 4 cm. Będą to miejsca przecięcia pasztecików już po upieczeniu.
- Ciasto smarujemy olejem i posypujemy sezamem.
- Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 40 minut.
Uwagi:
Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się rozwałkować i zawinąć, ale nie może być zbyt twarde.
Jeżeli po rozwałkowaniu okaże się zbyt luźne, należy ponownie włożyć je do miski, dosypać odrobinę każdej z mąk i zagnieść.
Ciasto najlepiej zwijać przy pomocy silikonowej stolnicy lub można je rozwałkować na papierze do pieczenia. Aby łatwo zwinąć wałek, należy odrywać stolnicę silikonową/papier w taki sposób, aby stworzył się rulon.
Jeśli będzie problem ze zlepieniem ciasta, należy zwilżyć brzeg wodą i przykleić. Zlepienie można dodatkowo posypać mąką.
Produkty polecane do tego przepisu:
* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl