WEGETARIAŃSKI BIO

LECKER'S Drożdże ekologiczne suche (9g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4013044100106
    Producent: LECKER'S
  • Konwencjonalne drożdże hoduje się na melasie przy użyciu amoniaku, soli amonowych i ługów, syntetycznych witamin oraz kwasu siarkowego i fosforowego. Drożdże organiczne, których używamy, dojrzewają znacznie łagodniej dla środowiska, ale są równie wszechstronne:

    • Wybrane szczepy drożdży hodowane są na pożywce z ekologicznego ziarna, czystej wody źródlanej i enzymów
    • Wszystkie użyte mikroorganizmy są wolne od GMO
    • Nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych

    Producent: Lecker`s

    Masa netto: 9g

    Składniki: Drożdże* *Produkt pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.

    1 opakowanie drożdży (9g) wystarcza na 500 g mąki i odpowiada połowie kostki świeżych drożdży. Dobrze wymieszać 500 g mąki i 9 g drożdży z opakowania Lecker`sa. Następnie dodać 100 ml ciepłej wody (nie rozpuszczać bezpośrednio w płynie!). Zostawić ciasto na 1-2 godziny w ciepłym miejscu a następnie rozgnieść.

    Przepis

    Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach
    Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach
      Pieczarki oraz cebulę  kroimy  w  małe  kawałeczki,  czosnek  wyciskamy przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 4 części.

    SKŁADNIKI:

    Składniki na ciasto:

     

    Składniki na farsz pieczarkowy:

    • 250 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 łyżki oleju
    • sól i pieprz do smaku
    • 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Przygotowanie Farszu:

    1. Pieczarki oraz cebulę  kroimy  w  małe  kawałeczki,  czosnek  wyciskamy przez praskę.
    2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
    3. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
    4. Dzielimy na 4 części.

    Przygotowanie Ciasta:

    1. Suche składniki mieszamy, dodajemy korzeń pietruszki starty na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepły napój roślinny i zagniatamy ciasto rękami.
    2. Stolnicę podsypujemy mąką ryżową. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy wałek i rozwałkowujemy go na długi prostokąt (ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka).
    3. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy jedną porcję pieczarek i zwijamy. Końcówki zlepiamy. Tępą stroną noża nagniatamy ciasto w odstępach 4 cm. Będą to miejsca przecięcia pasztecików już po upieczeniu.
    4. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy sezamem.
    5. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
    6. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 40 minut.

     

     

    Uwagi:

    Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się rozwałkować i zawinąć, ale nie może być zbyt twarde.

    Jeżeli po rozwałkowaniu okaże się zbyt luźne, należy ponownie włożyć je do miski, dosypać odrobinę każdej z mąk i zagnieść.

    Ciasto najlepiej zwijać przy pomocy silikonowej stolnicy lub można je rozwałkować na papierze do pieczenia. Aby łatwo zwinąć wałek, należy odrywać stolnicę silikonową/papier w taki sposób, aby stworzył się rulon.

    Jeśli będzie problem ze zlepieniem ciasta, należy zwilżyć brzeg wodą i przykleić. Zlepienie można dodatkowo posypać mąką.

     

    Produkty polecane do tego  przepisu:

     

    * Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl