WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Goździki mielone (30g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902741007087
    Producent: DARY NATURY
  • Goździki mielone BIO

    Goździki to aromatyczna przyprawa używana do przyprawiania mięs, dziczyzny, ryb i marynat. Stosowane też są do wyrobów cukierniczych, dżemów, konfitur, a także grzanego wina.

    Masa netto: 30g

    Producent: DARY NATURY

    Pochodzenie: Polska

    Skład: goździki mielone*

    *składniki pochodzenia ekologicznego

    Certyfikaja: Pl-EKO-01

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.

    PRODUKT BIO: TAK

    Przepis

    Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi
    Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi

    Doskonałe danie dla wszystkich, którzy szukają nowych doznań kulinarnych, ale nie mają wiele czasu na gotowanie. Najlepsze oczywiście ze składników ekologicznych. Autorką przepisu jest blogerka Eat Easy - To młoda lekarka zafascynowana prostą i zdrową kuchnią. Smacznego!

    SKŁADNIKI:

    • 1,5 szklanki mąki
    • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
    • 2 jajka
    • 100 g miękkiego masła
    • 3/4 szklanki brązowego cukru
    • ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Masło ubijamy w dużej misce z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, puree z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy z posiekanymi orzechami. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 45 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’). Upieczone ciasto studzimy i polewamy wg uznania lukrem lub roztopioną czekoladą i orzechami.