

DARY NATURY Goździki ekologiczne (30g) - BIO
Goździki to aromatyczna przyprawa korzenna używana do przyprawiania mięs, dziczyzny, ryb marynowanych. Stosowane są też do wyrobów cukierniczych, dżemów i konfitur, a także do grzanego wina.
Przepis
Doskonałe danie dla wszystkich, którzy szukają nowych doznań kulinarnych, ale nie mają wiele czasu na gotowanie. Najlepsze oczywiście ze składników ekologicznych. Autorką przepisu jest blogerka Eat Easy - To młoda lekarka zafascynowana prostą i zdrową kuchnią. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Masło ubijamy w dużej misce z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, puree z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy z posiekanymi orzechami. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 45 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’). Upieczone ciasto studzimy i polewamy wg uznania lukrem lub roztopioną czekoladą i orzechami.