WEGETARIAŃSKI BIO

*EKO-WITAL Dynia Hokkaido ekologiczna (1szt.) - BIO #

  • Dodaj recenzję
  • DYNIA – ma duże znaczenie w prawidłowym żywieniu, zwłaszcza zimą, nie tuczy, jest lekko strawna, może być dodawana do zup dla niemowląt. Bogate źródło prowitaminy A; działa zasadotwórczo, jest niskokaloryczna i lekko strawna. Reguluje pracę serca, wzmacnia kości.

    Kraj pochodzenia: Niemcy

    Przepis

    Dynia pieczona z rozmarynem
    Dynia pieczona z rozmarynem

    Pachnąca ciepła dynia z rozmarynem. Upieczoną dynię można zabrać do szkoły lub do pracy jako przekąskę. Jest to też dobry dodatek jako przystawka do pieczonych mięs lub po zmiksowaniu jako pasta do jesiennych kanapek.

    SKŁADNIKI:

    1 dynia hokkaido (ok. 1kg)

    1 łyżeczka rozkruszonego suszonego rozmarynu

    3-4 łyżki oliwy

    1 łyżeczka czosnku w proszku szczypta soli

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek, pokroić na trójkątne kawałki. W misce wymieszać przyprawy z oliwą i obtoczyć w nich kawałki dyni. Wyłożyć dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać solą. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 35-40 minut - do miękkości i zrumienienia dyni. Upieczoną dynię można zabrać do szkoły lub pracy jako przekąskę. Jest to też dobry dodatek jako przystawka do pieczonych mięs lub po zmiksowaniu jako pasta do jesiennych kanapek.