

Cynamon mielony - BIO
Cynamon doskonale komponuje się z wieloma daniami. Idealnie pasuje do deserów, wypieków oraz tradycyjnych pierników. Cynamonem można przyprawiać wszystkie potrawy słodzone, np. budynie, napoje mleczne, ciastka, czekoladę.
Przyprawa nadaje się także do podkreślenia smaku i aromatu różnych napojów, herbaty, kawy i gorącej czekolady. Cynamonem przyprawiamy także poncze i rózne napoje np. colę.
Niewielką ilość cynamonu dodaje się również do gulaszu, baraniny, wołowiny, gotowanej ryby, szynki.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis z produktem: DARY NATURY Cynamon cejloński mielony (50g) - BIO
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki (u mnie wrocławska)
- szklanka cukru
- 250 ml miodu
- 25 dag masła lub margaryny
- 250 ml śmietany
- jajko
- 4 żółtka
- opakowanie przyprawy do pierników
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g bakalii (u mnie orzechy, suszone śliwki i rodzynki)
- orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie
1. W rondlu roztop miód i masło. Do letniej masy dodaj śmietanę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, cukier i mąkę. Zmiksuj składniki na gładką gęstą masę.
2. Dodaj pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i śliwki. Wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przełóż do trzech wysmarowanych masłem jednorazowych keksówek 10 x 23 cm.
4. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół).
5. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu powinien być suchy.
6. Zimne pierniki udekoruj lukrem z dodatkiem kakao (patrz przepis s. 148). Posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.
Rada Wioli:
Piernik piekę w trzech keksówkach, ale jeśli chcesz, możesz upiec go w jednej formie o wymiarach 24 × 27 cm.