WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Cynamon cejloński mielony (50g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902741007025
    Producent: DARY NATURY
  • Cynamon mielony - BIO
    Cynamon doskonale komponuje się z wieloma daniami. Idealnie pasuje do deserów, wypieków oraz tradycyjnych pierników. Cynamonem można przyprawiać wszystkie potrawy słodzone, np. budynie, napoje mleczne, ciastka, czekoladę.

    Przyprawa nadaje się także do podkreślenia smaku i aromatu różnych napojów, herbaty, kawy i gorącej czekolady. Cynamonem przyprawiamy także poncze i rózne napoje np. colę.

    Niewielką ilość cynamonu dodaje się również do gulaszu, baraniny, wołowiny, gotowanej ryby, szynki.


    Przepis

    Piernik z makiem i śliwką
    Piernik z makiem i śliwką

    Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".

    Składniki na formę 15x25cm

    Piernik:

    • 4 jajka
    • 200g cukru
    • 200ml mleka
    • 300g mąki pszennej
    • 1 szklanka maku
    • 250g masła
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 łyżeczka imbiru
    • 1 łyżeczka kardamonu
    • 1 łyżka kakao

    Do przełożenia ciasta:

    • 200g powideł śliwkowych

    Do dekoracji:

    • 250g serka śmietankowego
    • 2 łyżki cukru pudru
    • sok z połowy cytryny
    • ozdobne pierniczki

    Papier do pieczenia

    Przygotowanie:

    Umyte jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, odstawiamy. Do żółtek dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewamy rozpuszczone masło. Dolewamy mleko. Partiami dodajemy mąkę oraz mak. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy ciasto cynamonem, kardamonem, imbirem. Wsypujemy kakao. Następnie delikatnie do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy na wolnych obrotach miksera końcówką do wyrabiania ciasta. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy się upiekło, możemy wykonać test suchego patyczka.

    Kiedy piernik wystygnie, kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy powidłami. Sklejamy ze sobą dwie części ciasta, wstawiamy piernik do lodówki. Serek śmietankowy łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masą smarujemy ostudzone ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy ozdobnymi pierniczkami.