ORGANIC Orzechy włoskie ekologiczne (100g) - BIO
Masa netto: 100g
Producent: Organic Farma Zdrowia; Konfekcjonowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3; 03-236 Warszawa (PL-EKO-01)
Składniki: ekologiczne orzechy włoskie 100%
Możliwa obecność zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.
Pochodzenie: Bułgaria
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 686 kcal (2833kJ)
- Białko: 15g
- Węglowodany: 7g
- Tłuszcz: 65g
- Sól: 0g
Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".
Składniki na 3 makowczyki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 100ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 80g cukru
- 100g masła
- 6 łyżek konfitury pomarańczowej
Masa makowa:
- 2 szklanki maku
- olejek migdałowy lub esencja waniliowa
- 2 jajka
- miód – do smaku
- migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Lukier:
- sok z pomarańczy
- cukier puder
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Mak moczymy przez całą noc, odsączamy, mielimy 4 razy. Mieszamy z pozostałymi składnikami na masę makową, odstawiamy. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy w innym garnuszku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, utarte żółtka. Wyrabiamy całość mikserem końcówką do ciasta. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Ciasto i masę makową dzielimy na trzy części.
Podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy na nim pierwszą porcję ciasta. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy mniej więcej 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy porcję masy makowej. Posiłkując się papierem do pieczenia, zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy papieru do środka). Tak zwinięta ciasto owijamy papierem do pieczenia. Podobnie robimy dwa kolejne makowczyki.
Ciasta układamy na blasze i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 200 stopni.
Przygotowujemy lukier. Podgrzewamy sok pomarańczowy z cukrem. Powinien się rozpuścić. Po upieczeniu polewamy ciasto stygnącym lukrem i posypujemy cukrem pudrem.