WEGETARIAŃSKI BIO

Orzechy włoskie BIO (100g) - ORGANIC MARKET

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249973688
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze. Natura i nic więcej!

    Orzechy włoskie ekologiczne

     

    Masa netto: 100g

    Producent: Organic Farma Zdrowia; Konfekcjonowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3; 03-236 Warszawa (PL-EKO-01)

    Składniki: ekologiczne orzechy włoskie 100%
    Możliwa obecność zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.

    Pochodzenie: Bułgaria

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    • Wartość energetyczna:  686 kcal (2833kJ)
    • Białko: 15g
    • Węglowodany: 7g
    • Tłuszcz: 65g
    • Sól: 0g

    Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przepis

    Makowczyk
    Makowczyk

    Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".

    Składniki na 3 makowczyki:

    Ciasto:

    • 300g mąki pszennej
    • 100ml mleka
    • 20g świeżych drożdży
    • 3 żółtka
    • 80g cukru
    • 100g masła
    • 6 łyżek konfitury pomarańczowej

    Masa makowa:

    • 2 szklanki maku
    • olejek migdałowy lub esencja waniliowa
    • 2 jajka
    • miód – do smaku
    • migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

    Lukier:

    • sok z pomarańczy
    • cukier puder
    • papier do pieczenia

    Przygotowanie:

    Mak moczymy przez całą noc, odsączamy, mielimy 4 razy. Mieszamy z pozostałymi składnikami na masę makową, odstawiamy. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy w innym garnuszku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, utarte żółtka. Wyrabiamy całość mikserem końcówką do ciasta. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Ciasto i masę makową dzielimy na trzy części.

    Podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy na nim pierwszą porcję ciasta. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy mniej więcej 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy porcję masy makowej. Posiłkując się papierem do pieczenia, zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy papieru do środka). Tak zwinięta ciasto owijamy papierem do pieczenia. Podobnie robimy dwa kolejne makowczyki.

    Ciasta układamy na blasze i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 200 stopni.

    Przygotowujemy lukier. Podgrzewamy sok pomarańczowy z cukrem. Powinien się rozpuścić. Po upieczeniu polewamy ciasto stygnącym lukrem i posypujemy cukrem pudrem.