BIO

ORGANIC Orzechy włoskie ekologiczne (100g) - BIO

Kod: 5908249973688
Ekologiczne orzechy włoskie charakteryzują się ciekawym słodko-gorzkim smakiem. Polecamy jako dodatek do sałatek (najlepiej lekko podprażone) lub jako samodzielną przekąskę.

Masa netto: 100g

Producent: Organic Farma Zdrowia; Konfekcjonowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3; 03-236 Warszawa (PL-EKO-01)

Składniki: ekologiczne orzechy włoskie 100%
Możliwa obecność zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.

Pochodzenie: Bułgaria

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna:  686 kcal (2833kJ)
  • Białko: 15g
  • Węglowodany: 7g
  • Tłuszcz: 65g
  • Sól: 0g

Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis

Makowczyk
Makowczyk

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".

Składniki na 3 makowczyki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 100ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 80g cukru
  • 100g masła
  • 6 łyżek konfitury pomarańczowej

Masa makowa:

  • 2 szklanki maku
  • olejek migdałowy lub esencja waniliowa
  • 2 jajka
  • miód – do smaku
  • migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Lukier:

  • sok z pomarańczy
  • cukier puder
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Mak moczymy przez całą noc, odsączamy, mielimy 4 razy. Mieszamy z pozostałymi składnikami na masę makową, odstawiamy. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy w innym garnuszku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, utarte żółtka. Wyrabiamy całość mikserem końcówką do ciasta. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Ciasto i masę makową dzielimy na trzy części.

Podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy na nim pierwszą porcję ciasta. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy mniej więcej 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy porcję masy makowej. Posiłkując się papierem do pieczenia, zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy papieru do środka). Tak zwinięta ciasto owijamy papierem do pieczenia. Podobnie robimy dwa kolejne makowczyki.

Ciasta układamy na blasze i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 200 stopni.

Przygotowujemy lukier. Podgrzewamy sok pomarańczowy z cukrem. Powinien się rozpuścić. Po upieczeniu polewamy ciasto stygnącym lukrem i posypujemy cukrem pudrem.