

ORGANIC Orzechy włoskie ekologiczne (100g) - BIO
Masa netto: 100g
Producent: Organic Farma Zdrowia; Konfekcjonowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3; 03-236 Warszawa (PL-EKO-01)
Składniki: ekologiczne orzechy włoskie 100%
Możliwa obecność zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.
Pochodzenie: Bułgaria
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 686 kcal (2833kJ)
- Białko: 15g
- Węglowodany: 7g
- Tłuszcz: 65g
- Sól: 0g
Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Jak sama nazwa wskazuje, bazą tego ciasta są bakalie. Od razu zaznaczam, że te podane w przepisie są tylko propozycją. Jeśli nie przepadacie za którymś ze składników, to pamiętajcie, że w przypadku tego ciasta wszystkie chwyty są dozwolone. Dodajcie do niego to, co lubicie! Gramaturę składników też można zmniejszać albo zwiększać.
Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka. _2.png?1701084353474)
Składniki na ok. 20 porcji
CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g masła
Bakalie:
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
POLEWA:
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki drobnego cukru
- 4 łyżki mleka pełnotłustego
Ciasto: do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się zwarte i gładkie. Formujemy z niego dwie kule, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na minimum 4 godziny o lodówki.
Po tym czasie obie kule ścieramy na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę (23 x 27 cm), starając się równomiernie rozłożyć wiórki.
Blaszkę wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Polewa: na 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy kakao, cukier i mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do zagotowania.
Na gorącym upieczonym spodzie rozsypujemy posiekane wcześniej bakalie i całość zalewamy gorącą polewą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.