ORGANIC Orzechy laskowe ekologiczne (150g) - BIO
Ekologiczne orzechy laskowe to bardzo pożywny owoc leszczyny. Są podstawowym składnikiem mieszanki studenckiej. Zmielone grubo lub na mąkę wchodzą w skład ciast, past i innych deserów. Doskonale smakują jako dodatek do pieczenia chleba lub do porannej owsianki.
Orzechy laskowe ekologiczne.
Masa netto: 150g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Skład: orzechy laskowe Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2785 kJ / 674 kcal
Tłuszcz - 62 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,5 g
Węglowodany - 11 g
w tym cukry - 4,6 g
Białko - 14 g
Sól - 0 g
Warunki przechowywnia: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki ryżowej
- 50 g mielonych orzechów laskowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 100 g miękkiego masła
- 120 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 duży, dojrzały banan
- 100 ml mleka (może być roślinne)
WYKONANIE:
Mąkę przesiej. Wymieszaj z orzechami, sodą, proszkiem, solą, przyprawami. Banana zmiksuj z mlekiem na pure w blenderze. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę kilka minut. Dodaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując przynajmniej 2 minuty. Dodaj stopniowo bananowe pure ucierając na niskich obrotach, a następnie po łyżce mąki. Ciasto przełóż do formy (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia). Wyrównaj i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto najlepsze tego samego dnia, jeszcze lekko ciepłe. Smacznego!