ORGANIC Orzechy włoskie ekologiczne (400g) - BIO
Orzechy włoskie ekologiczne
Skład: ekologiczne orzechy włoskie 100%.
Możliwa obecność: zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.
Masa netto: 400g
Kraj pochodzenia: Mołdawia
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 686 kcal (2833 kJ)
Białko: 15,0g
Węglowodany: 7,0g
w tym cukry: 2,6g
Tłuszcz: 65g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,0g
Sól: 0,0g
Certyfikacja: PL-EKO-01, rolnictwo UE
Konfekcjonowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o., ul. Annopol 3, 03-236 Warszawa (PL-EKO-01)
Informacje dodatkowe:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
- 320 g kaszy bulgur
- 700 ml bulionu warzywnego
- 40 ml oliwek czarnych
- 50 g pomidorków suszonych
- 30 g orzeszków pinii
- 50 g orzechów włoskich
- 40 g orzechów laskowych (uprażonych)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól morska
Do bulionu:
- 2 marchewki
- 5–6 listków botwiny
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 dojrzały pomidor
- 1 łyżka soli
- 1 ząbek czosnku natka pietruszki bazylia listek laurowy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Bulion: Składniki włożyć do garnka z 2 l wody, zagotować i gotować przez 25 minut pod przykryciem. Na koniec odcedzić bulion. Bulgur: W gorącej wodzie namoczyć suszone pomidory. W bulionie warzywnym gotować przez 15–20 minut kaszę bulgur: będzie gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić rozkrojony na pół ząbek czosnku, orzeszki pinii, orzechy laskowe i orzechy włoskie grubo zmielone, pokrojone na plasterki oliwki i pokrojone w paski pomidory: dusić przez 2 minuty, następnie doprawić solą i gotować jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsypać bulgur, dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.
* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.