WEGETARIAŃSKI BIO

Orzechy włoskie BIO (400g) - ORGANIC MARKET

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249974982
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Orzechy włoskie ekologiczne

    Skład: ekologiczne orzechy włoskie 100%.
    Możliwa obecność: zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.

    Masa netto: 400g

    Kraj pochodzenia: Mołdawia

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna: 686 kcal (2833 kJ)
    Białko: 15,0g
    Węglowodany: 7,0g
    w tym cukry: 2,6g
    Tłuszcz: 65g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,0g
    Sól: 0,0g

    Certyfikacja: PL-EKO-01, rolnictwo UE

    Konfekcjonowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o., ul. Annopol 3, 03-236 Warszawa (PL-EKO-01)

    Informacje dodatkowe:
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
    Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
    Zdrowa, pyszna, wyrazista i sycąca sałatka. Świetna zarówno na kolację jak i drugie śniadanie do pracy. Jeśli masz zabiegany tydzień i brakuje ci sił oraz ochoty na gotowanie, ta sałatka uratuje cię w każdej sytuacji. Prosta w przygotowaniu nie zabierze zbyt wiele czasu, za to odda wszystko, co ma w sobie najlepsze: zbawienne właściwości błonnika, nienasycone tłuszcze i białko oraz całą gamę witamin i minerałów takich jak witamina A, witaminy B1, B2, B3, B6, B9, witaminy E i K,  cynk, fosfor, magnez, potas , wapń, żelazo, selen. Sałatka świetnie sprawdzi się również w menu cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny, a ponieważ zawiera 2 razy więcej błonnika niż ryż brązowy, to zapewni również długo utrzymujące się uczucie sytości tym, którzy dbają o figurę.

    SKŁADNIKI:

    (dla 4 osób)

    Do bulionu:

    • 2 marchewki
    • 5–6 listków botwiny
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 cebula
    • 1 dojrzały pomidor
    • 1 łyżka soli
    • 1 ząbek czosnku natka pietruszki bazylia listek laurowy
    • 1/4 łyżeczki kurkumy

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Bulion: Składniki włożyć do garnka z 2 l wody, zagotować i gotować przez 25 minut pod przykryciem. Na koniec odcedzić bulion. Bulgur: W gorącej wodzie namoczyć suszone pomidory. W bulionie warzywnym gotować przez 15–20 minut kaszę bulgur: będzie gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić rozkrojony na pół ząbek czosnku, orzeszki pinii, orzechy laskowe i orzechy włoskie grubo zmielone, pokrojone na plasterki oliwki i pokrojone w paski pomidory: dusić przez 2 minuty, następnie doprawić solą i gotować jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsypać bulgur, dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.  

    * Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.