ORGANIC Orzeszki piniowe ekologiczne (75g) - BIO
Orzeszki piniowe ekologiczne
Skład: ekologiczne orzeszki piniowe
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Masa netto: 75g
Pochodzenie: Chiny
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 680kcal (2812 kJ)
Białko: 11,6g
Węglowodany: 19,3g
Tłuszcz: 61g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE
Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.
Produkty Organic Farma Zdrowia są źródłem zdrowia, energii, radości z życia i niepowtarzalnych smaków płynących prosto z natury.
Warto spróbować!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Na pizzy połóż swoje ulubione składniki, na przykład plasterki hiszpańskiej kiełbasy chorizo, wędzonej szynki czy anchois.
Nie przepadam za wymyślnymi dodatkami do pizzy, wolę tradycyjne włoskie. Któregoś razu widziałam pizzę nie dość, że z najcieńszą na świecie warstwą sosu pomidorowego, to jeszcze posypaną liśćmi rukoli i kilkoma wiórkami parmezanu. Dlaczego?!
Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill
Składniki (na 2 duże, cienkie pizze)
Ciasto:
- 400 g (3 szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki nierafinowanego cukru
- 14 g (1¼ łyżeczki) drożdży błyskawicznych
- 300 ml (1¼ szklanki) ciepłej wody
- bezglutenowa mąka do oprószenia i zagniatania
Dodatki:
- 100 g kaparów bez ogonków
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 210 g serc karczochów z puszki
- 20 drylowanych czarnych oliwek w oliwie
- 200 g bezmlecznej mozzarelli, pecorino lub sera koziego w kostkach
- 2 czubate łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz czarny
- 1 łyżeczka suszonych lub 2 łyżeczki świeżych liści oregano
- suszone wiórki papryki chilli
- 100 g bezmlecznej mozzarelli, pecorino lub sera koziego
- oliwa do skropienia
Nagrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj dwie blaszki do pizzy o średnicy 30 cm.
1. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Na środku zrób zagłębienie.
2. Do zagłębienia wlej wodę i oprószonymi rękami wymieszaj wszystkie składniki.
3. Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją na oprószony mąką blat.
4. Zagniataj ciasto przez 8 minut, aż będzie giętkie i elastyczne. Jedną dłonią ugniataj ciasto, a drugą – przytrzymuj je w miejscu. Pracuj w spokojnym, stałym rytmie. Palcami kilka razy złóż ciasto i ugniataj je nadgarstkami. Następnie odwróć ciasto oraz powtórz składanie i ugniatanie. Pracuj, aż ciasto będzie równomiernie wyrobione. Jeśli się lepi, dodaj więcej mąki, a jeśli wyszło zbyt twarde, pokrop je wodą i dalej wyrabiaj.
5. Nasmaruj dwie miski oliwą. Podziel ciasto na pół i uformuj z niego dwie kule. Włóż je do misek, natnij na nich nożem krzyżyk na wierzchu i przykryj miski folą spożywczą.
6. Odstaw ciasto na 1–1½ godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
7. W tym czasie opłucz kapary pod zimą, bieżącą wodą, a następnie zostaw je w miseczce z wodą, aby wypłukać z nich sól. Przed użyciem odcedź je i osusz papierowym ręcznikiem.
8. Wyjmij obie kule ciasta na oprószony mąką blat. Każdą z nich zagniataj kilka minut, a następnie rozgnieć na płaski placek.
9. Oba placki rozwałkuj tak, aby na środku miały nie więcej niż 3 mm grubości, a po brzegach nieco więcej. Przełóż je na blaszki do pieczenia.
10. Posmaruj oba placki koncentratem pomidorowym.
11. Odcedź karczochy i oliwki. Karczochy pokój na ćwiartki.
12. Na pizzy ułóż karczochy, oliwki, kapary, kostki sera i orzeszki piniowe.
13. Pokrop przybranie oliwą, posyp je pieprzem, oregano i wiórkami chili.
14. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę albo posyp wierzch tartym serem kozim lub pecorino.
15. Piecz 15 minut, aż brzegi ciasta będą przyrumienione. Podawaj je od razu.
PRAKTYCZNE RADY
Oto kilka innych propozycji dodatków do pizzy zamiast karczochów, oliwek, kaparów i orzeszków piniowych. 100 g drobno pokrojonych plasterków szynki parmeńskiej albo innej wędzonej szynki i szklanka drobno pokrojonych, podsmażonych na oliwie grzybów, anchois, odcedzona pieczona papryka w oliwie i odrobina smażonej cukinii, podsmażone na oliwie krążki czerwonej cebuli, tymianek, połówki pomidorów czereśniowych i smażone plasterki chorizo.