BIO

ORGANIC Orzeszki piniowe ekologiczne (75g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814660480
Orzeszki piniowe - nazywane też piniolami pozyskiwane są z szyszek sosny pinii. Można je prażyć i spożywać jako przekąskę, posiekać i gotować ze zbożem oraz warzywami lub zemleć na mąkę w celu sporządzania sosu. Są powszechnie stosowane jako baza włoskiego pesto. Są bardzo delikatne w smaku.

Orzeszki piniowe ekologiczne

Skład:
ekologiczne orzeszki piniowe
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Masa netto: 75g

Pochodzenie: Chiny

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 680kcal (2812 kJ)

Białko: 11,6g

Węglowodany: 19,3g

Tłuszcz: 61g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.


Produkty Organic Farma Zdrowia są źródłem zdrowia, energii, radości z życia i niepowtarzalnych smaków płynących prosto z natury.
Warto spróbować!


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pizza z karczochami, orzeszkami piniowymi i mozzarellą
Pizza z karczochami, orzeszkami piniowymi i mozzarellą

Na pizzy połóż swoje ulubione składniki, na przykład plasterki hiszpańskiej kiełbasy chorizo, wędzonej szynki czy anchois.

Nie przepadam za wymyślnymi dodatkami do pizzy, wolę tradycyjne włoskie. Któregoś razu widziałam pizzę nie dość, że z najcieńszą na świecie warstwą sosu pomidorowego, to jeszcze posypaną liśćmi rukoli i kilkoma wiórkami parmezanu. Dlaczego?!

Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill

 

Składniki (na 2 duże, cienkie pizze)

Ciasto:

  • 400 g (3 szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki nierafinowanego cukru
  • 14 g (1¼ łyżeczki) drożdży błyskawicznych
  • 300 ml (1¼ szklanki) ciepłej wody
  • bezglutenowa mąka do oprószenia i zagniatania

Dodatki:

  • 100 g kaparów bez ogonków
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 210 g serc karczochów z puszki
  • 20 drylowanych czarnych oliwek w oliwie
  • 200 g bezmlecznej mozzarelli, pecorino lub sera koziego w kostkach
  • 2 czubate łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 łyżeczka suszonych lub 2 łyżeczki świeżych liści oregano
  • suszone wiórki papryki chilli
  • 100 g bezmlecznej mozzarelli, pecorino lub sera koziego
  • oliwa do skropienia

Nagrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj dwie blaszki do pizzy o średnicy 30 cm.

1. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Na środku zrób zagłębienie.

2. Do zagłębienia wlej wodę i oprószonymi rękami wymieszaj wszystkie składniki.

3. Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją na oprószony mąką blat.

4. Zagniataj ciasto przez 8 minut, aż będzie giętkie i elastyczne. Jedną dłonią ugniataj ciasto, a drugą – przytrzymuj je w miejscu. Pracuj w spokojnym, stałym rytmie. Palcami kilka razy złóż ciasto i ugniataj je nadgarstkami. Następnie odwróć ciasto oraz powtórz składanie i ugniatanie. Pracuj, aż ciasto będzie równomiernie wyrobione. Jeśli się lepi, dodaj więcej mąki, a jeśli wyszło zbyt twarde, pokrop je wodą i dalej wyrabiaj.

5. Nasmaruj dwie miski oliwą. Podziel ciasto na pół i uformuj z niego dwie kule. Włóż je do misek, natnij na nich nożem krzyżyk na wierzchu i przykryj miski folą spożywczą.

6. Odstaw ciasto na 1–1½ godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

7. W tym czasie opłucz kapary pod zimą, bieżącą wodą, a następnie zostaw je w miseczce z wodą, aby wypłukać z nich sól. Przed użyciem odcedź je i osusz papierowym ręcznikiem.

8. Wyjmij obie kule ciasta na oprószony mąką blat. Każdą z nich zagniataj kilka minut, a następnie rozgnieć na płaski placek.

9. Oba placki rozwałkuj tak, aby na środku miały nie więcej niż 3 mm grubości, a po brzegach nieco więcej. Przełóż je na blaszki do pieczenia.

10. Posmaruj oba placki koncentratem pomidorowym.

11. Odcedź karczochy i oliwki. Karczochy pokój na ćwiartki.

12. Na pizzy ułóż karczochy, oliwki, kapary, kostki sera i orzeszki piniowe.

13. Pokrop przybranie oliwą, posyp je pieprzem, oregano i wiórkami chili.

14. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę albo posyp wierzch tartym serem kozim lub pecorino.

15. Piecz 15 minut, aż brzegi ciasta będą przyrumienione. Podawaj je od razu.

PRAKTYCZNE RADY

Oto kilka innych propozycji dodatków do pizzy zamiast karczochów, oliwek, kaparów i orzeszków piniowych. 100 g drobno pokrojonych plasterków szynki parmeńskiej albo innej wędzonej szynki i szklanka drobno pokrojonych, podsmażonych na oliwie grzybów, anchois, odcedzona pieczona papryka w oliwie i odrobina smażonej cukinii, podsmażone na oliwie krążki czerwonej cebuli, tymianek, połówki pomidorów czereśniowych i smażone plasterki chorizo.