Beyond and mash z przepisu Lukaku
To danie to wegański strzał w dziesiątkę...
Składniki:
MASH
- 400g odsączonej białej fasolki
- 30 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 2 małe ząbki czosnku grubo posiekane
- 4 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 opakowania Beyond Kiełbasa
- 600 g brukselki plus posiekane/pokrojone w plastry brukselki
- 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
GROSZEK
- 200 g mrożonego groszku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
SOS
- Bezalkoholowy stout o pojemności 330 ml
- 2 cebule drobno pokrojone
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka mąki 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cukru demerara
- 500 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Wlej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia do małego rondla, po podgrzaniu dodaj czosnek, tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż czosnek będzie złoty. Zdejmij z ognia, usuń łodygi z ziół i odłóż na bok.
W blenderze zmiksuj fasolę na gładką masę. Połącz razem olej z czosnkiem i ziołami dodaj 1 łyżeczkę soli. Zmiksuj wszystko razem w blenderze na jednolitą masę. Odłożyć na bok.
W dużym rondlu na małym ogniu dodaj drobno pokrojoną cebulę razem z oliwą z oliwek, pozwól jej dusić przez 10 min, następnie dodaj przesianą mąkę, mieszając, aby uniknąć grudek, gotuj przez 2”. Na koniec dodaj stouta i zwiększ moc podgrzewaj na średnim ogniu przez 5”, aby się zredukował.
Dodaj bulion, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5” na małym ogniu, aż uzyskasz kremową konsystencję, na koniec dodaj syrop klonowy i cukier demerara, to dlatego, że stouty (nawet bezalkoholowe) są dość gorzkie, gotuj przez kolejne 5 ” i zdjąć z ognia.
Na dużej patelni na małym ogniu dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, po rozgrzaniu dodać brukselkę i 2 łyżeczki pieprzu, smażyć przez 15” do uzyskania lekko złotego koloru, na koniec dodać kiełbasy Beyond na tę samą patelnię i smaż je ze wszystkich stron przez około 10 cali, aż będą równomiernie usmażone. W średnim rondlu dodaj zamrożony groszek na małym ogniu z zamkniętą pokrywką, delikatnie rozmrażaj przez 5 cali. , Na koniec posyp posiekanymi ziołami, gotuj przez kolejne 2-3 minuty, odłóż na bok.
Delikatnie podgrzej w nim mash na małym ogniu przez kilka minut. Aby podać, rozłóż puree na talerzu, dodaj kiełbaski Beyond i brukselkę, zakończ danie bezalkoholowym sosem stoutowo-cebulowym, posyp szczypiorkiem i porcją groszku.