Beyond and mash z przepisu Lukaku

Beyond and mash z przepisu Lukaku

2

To danie to wegański strzał w dziesiątkę...

Składniki:

MASH

  • 400g odsączonej białej fasolki
  • 30 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 małe ząbki czosnku grubo posiekane
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 opakowania Beyond Kiełbasa
  • 600 g brukselki plus posiekane/pokrojone w plastry brukselki
  • 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

GROSZEK

  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

SOS

  • Bezalkoholowy stout o pojemności 330 ml
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka mąki 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cukru demerara
  • 500 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Wlej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia do małego rondla, po podgrzaniu dodaj czosnek, tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż czosnek będzie złoty. Zdejmij z ognia, usuń łodygi z ziół i odłóż na bok.

W blenderze zmiksuj fasolę na gładką masę. Połącz razem olej z czosnkiem i ziołami dodaj 1 łyżeczkę soli. Zmiksuj wszystko razem w blenderze na jednolitą masę. Odłożyć na bok.

W dużym rondlu na małym ogniu dodaj drobno pokrojoną cebulę razem z oliwą z oliwek, pozwól jej dusić przez 10 min, następnie dodaj przesianą mąkę, mieszając, aby uniknąć grudek, gotuj przez 2”. Na koniec dodaj stouta i zwiększ moc podgrzewaj na średnim ogniu przez 5”, aby się zredukował.

Dodaj bulion, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5” na małym ogniu, aż uzyskasz kremową konsystencję, na koniec dodaj syrop klonowy i cukier demerara, to dlatego, że stouty (nawet bezalkoholowe) są dość gorzkie, gotuj przez kolejne 5 ” i zdjąć z ognia.

Na dużej patelni na małym ogniu dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, po rozgrzaniu dodać brukselkę i 2 łyżeczki pieprzu, smażyć przez 15” do uzyskania lekko złotego koloru, na koniec dodać kiełbasy Beyond na tę samą patelnię i smaż je ze wszystkich stron przez około 10 cali, aż będą równomiernie usmażone. W średnim rondlu dodaj zamrożony groszek na małym ogniu z zamkniętą pokrywką, delikatnie rozmrażaj przez 5 cali. , Na koniec posyp posiekanymi ziołami, gotuj przez kolejne 2-3 minuty, odłóż na bok.

Delikatnie podgrzej w nim mash na małym ogniu przez kilka minut. Aby podać, rozłóż puree na talerzu, dodaj kiełbaski Beyond i brukselkę, zakończ danie bezalkoholowym sosem stoutowo-cebulowym, posyp szczypiorkiem i porcją groszku.

Podobne artykuły