Zupa z gruszki i pietruszki z tymiankiem
SKŁADNIKI
2 – 4 porcje
- 500g korzenia pietruszki
- 2 gruszki
- 1/4 bulwy małego selera
- 5 cm pora
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pałka selera naciowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 szklanki bulionu warzywnego (750ml)
- 1 szklanka niesłodzonego napoju roślinnego (polecam z nerkowców)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- nasiona czarnuszki i posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Pietruszkę wraz z bulwą selera obieramy i kroimy na małe kawałki. Myjemy gruszki, pora i pałkę selera, gruszki wydrążamy i wszystko siekamy na drobne kawałki (obieranie gruszek jest opcjonalne, ja nie obieram). Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Przygotowujemy wszystkie przyprawy i pozostałe składniki. W dużym garnku grzejemy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy posiekane warzywa i gruszki i dusimy wszystko przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Na końcu wlewamy napój, dodajemy przyprawy (tymianek, sól, pieprz, sok z cytryny) i miksujemy całość na gładko. Podajemy z dodatkami lub bez. Zupę przechowujemy w lodówce, do 3 dni.