
Borówka amerykańska ekologiczna (125g) - BIO (I)
Borówka amerykańska - owoc do niedawna mało znany, uważany za elitarny, dziś staje się nieodłącznym elementem polskiego lata i na stałe wpisał się do kalendarza miłośników owoców. Przeciwutleniacze z borówki zwiększają naszą odporność i zapobiegają starzeniu się komórek naszego organizmu. Dostarczając nam niezbędne witaminy A, B, C i E oraz cynk, potas, sód, mangan i selen, borówki gwarantują nam sprawne funkcjonowanie na lata.
Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka
Ciasto:
• 250g mąki pszennej
• 40g drobnego cukru
• 170g masła
• 70g kwaśnej śmietany
Nadzienie:
• 500g owoców – śliwki, jagody, borówki
• 60g drobnego cukru
• sok z ½ limonki
• łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
• żółtko
• 3 łyżki brązowego cukru
Ciasto: zagniatamy składniki. Dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na kształt blaszki (ok. 22cm) i wykładamy ciastem dno i boki. Wstawiamy ponownie do lodówki.
Nadzienie: oczyszczamy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z resztą owoców, cukrem, sokiem z limonki, mąką ziemniaczaną. Przekładamy całość na schłodzony spód. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nim owoce i zlepiamy bokami (palcami lub widelcem). Całość smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 170 ̊C.
Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka.