



LIMA Sos sojowy Tamari strong (250ml) - BIO
Sos sojowy Tamari mocny bezglutenowy, ekologiczny.
Skład: woda, soja*, sól morska, alkohol*, Koji (Aspergillus oryzae).
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych.
Objętość netto: 250ml
Pochodzenie: Lima, Belgia.
Wartość odżywcza w 100ml:
Wartość energetyczna: 82kcal (346kJ)
Białko: 10,3g
Węglowodany: 5,8g
w tym cukry: 1,7g
Tłuszcz: 0,2g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
Błonnik: 0,9g
Sól: 13g
Certyfikacja: NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE
Producent: Lima nv/sa-Groendreef 101 - B-9880 Aalter
Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, PL-EKO-07
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Przepis pochodzi od naszego dostawcy Old Friends Kimchi.
Składniki:
● 6 trybowanych udek z kurczaka
● 3 łyżki sosu sojowego
● 1 łyżka miodu
● 100 g masła
● 100 g mąki pszennej
● 2 jajka
● 150 g panko (lub bułki tartej)
● olej - do smażenia
Sos sojowy mieszamy z miodem i dokładnie obtaczamy w nim kurczaki. Następnie obsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju, przekładamy do głębokiej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i dodajemy 100 g masła. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 3 godziny. Gotowe mięso studzimy, zdejmujemy skórę i panierujemy. Do trzech osobnych talerzy dodajemy kolejno: 100 g mąki, 2 rozkłócone jajka i 150 g panko. Panierujemy kurczaki po kolei w mące, jajku i panko. Smażymy na głębokim tłuszczu do mocnego zarumienienia.
Do podania:
● 4 bułki do burgerów dobrej jakości
● 200 g Old Friends Kimchi
● Kimchi majo
● 2 pomidory
● 1 sałata rzymska
Podjemy z dobrej jakości bułkami, kimchi, kimchi majonezem, pomidorem i rzymską.
Kimchi majo:
Składniki:
● 1 jajko
● szczypta soli
● szczypta pieprzu
● 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi
● 1 łyżeczka soku z cytryny
● kropla sosu sojowego - opcjonalnie
● około 200-250 ml oleju np. rzepakowego lub winogronowego
Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.