BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

LIMA Sos sojowy tamari mocny bezglutenowy (250 ml) - BIO

Kod: 5411788036498
Producent: LIMA
Tradycyjne sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs, zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem. Fermentowany w okresie od 6 do 8 miesięcy.
Objętość netto: 250 ml
Producent: LIMA
Dystrybutor: Bioplanet
Kraj producenta: Belgia
Kraj pochodzenia składników: USA
Składniki: woda, SOJA*, sól morska, alkohol*, Aspergillus oryzae
*certyfikowany składnik ekologiczny
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna - 346 kJ/82 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 5,8 g
w tym cukry - 1,7 g
Błonnik - 0,9 g
Białko - 10 g
Sól - 13,6 g
Alergeny: soja
Możliwe alergeny: może zawierać zboża zwierające gluten
Certyfikat: NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze max. 7°C i spożyć w ciągu 2 miesięcy.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
 

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

 

Przepis

Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu
Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu

SKŁADNIKI

Szaszłyki (5sztuk):

  • 1 kostka bio tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari (250 g)
  • 1/2 świeżego ananasa (ważącego 1,5 kg)
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka Ramiro lub zwykła
  • 3 szalotki
  • świeża kolendra

Sos:

  • 1 bardzo miękkie awokado
  • 1/2 szklanki wody sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • odrobina świeżej kolendry

 

PRZYGOTOWANIE

Jeśli używamy tofu wędzonego, najlepiej jest je zamarynować chwilę w sosie sojowym. Nada mu to głębszego aromatu i wzbogaci smak szaszłyków. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do głębokiego naczynia z płaskim dnem. Polewamy sosem sojowym (3 łyżki), zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, po 30 minutach przewracamy kostki na drugą stronę i dolewamy sosu jeśli trzeba. Jeśli używamy tofu marynowanego w sosie Tamari, krok ten pomijamy. Obieramy ananasa i kroimy go w kostkę takiej samej wielkości jak tofu. Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty, podobnej wielkości co reszta składników. Szalotki obieramy i kroimy w krążki lub na połówki wzdłuż. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki. Składniki na sos (oprócz kolendry) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Szaszłyki grillujemy na grillu lub smażymy na patelni (grillowej lub zwykłej). Polecam smażyć je w oleju kokosowym, który dodatkowo wzbogaca ich aromat.