BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

LIMA Sos sojowy Tamari strong (250ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5411788036498
    Producent: LIMA
  • Sos sojowy Tamari mocny bezglutenowy, ekologiczny.

    Skład: woda, soja*, sól morska, alkohol*, Koji (Aspergillus oryzae).
    *składniki pochodzące z upraw ekologicznych.

    Objętość netto: 250ml

    Pochodzenie: Lima, Belgia.


    Wartość odżywcza w 100ml:
    Wartość energetyczna: 82kcal (346kJ)
    Białko: 10,3g
    Węglowodany: 5,8g
    w tym cukry: 1,7g
    Tłuszcz: 0,2g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
    Błonnik: 0,9g
    Sól: 13g

    Certyfikacja:
    NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE

    Producent: Lima nv/sa-Groendreef 101 - B-9880 Aalter

    Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, PL-EKO-07

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Kimchi kanapka z kurczakiem
    Kimchi kanapka z kurczakiem

    Przepis pochodzi od naszego dostawcy Old Friends Kimchi.

    Składniki:

    ● 6 trybowanych udek z kurczaka

    ● 3 łyżki sosu sojowego

    ● 1 łyżka miodu

    ● 100 g masła

    ● 100 g mąki pszennej

    ● 2 jajka

    ● 150 g panko (lub bułki tartej)

    ● olej - do smażenia

    Sos sojowy mieszamy z miodem i dokładnie obtaczamy w nim kurczaki. Następnie obsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju, przekładamy do głębokiej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i dodajemy 100 g masła. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 3 godziny. Gotowe mięso studzimy, zdejmujemy skórę i panierujemy. Do trzech osobnych talerzy dodajemy kolejno: 100 g mąki, 2 rozkłócone jajka i 150 g panko. Panierujemy kurczaki po kolei w mące, jajku i panko. Smażymy na głębokim tłuszczu do mocnego zarumienienia.

    Do podania:

    ● 4 bułki do burgerów dobrej jakości

    ● 200 g Old Friends Kimchi

    ● Kimchi majo

    ● 2 pomidory

    ● 1 sałata rzymska

    Podjemy z dobrej jakości bułkami, kimchi, kimchi majonezem, pomidorem i rzymską.

    Kimchi majo:

    Składniki:

    ● 1 jajko

    ● szczypta soli

    ● szczypta pieprzu

    ● 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi

    ● 1 łyżeczka soku z cytryny

    ● kropla sosu sojowego - opcjonalnie

    ● około 200-250 ml oleju np. rzepakowego lub winogronowego

     

    Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.