WEGETARIAŃSKI BIO

*EKO-WITAL Ananas świeży ekologiczny 1szt. - BIO (i) #

  • (2 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249975972
  • Składnik aktywny obecny w ananasie - bromelina, pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, poprawia trawienie, działa przeciwzakrzepowo, wspomaga walkę z otyłością. Owoce odmiany MD2 pochodzą z Kostaryki i są dostępne cały rok. 

    Ilość: 1szt.

    Masa netto: waga owoców waha się między 600 g a 1 kg

    Dystrybutor: EKO WITAL

    Kraj pochodzenia: Kostaryka

    Składniki: ananas ekologiczny

     

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Nietestowany na zwierzętach: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK

    Bez drożdży: TAK

    Przepis

    Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu
    Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu

    SKŁADNIKI

    Szaszłyki (5sztuk):

    • 1 kostka bio tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari (250 g)
    • 1/2 świeżego ananasa (ważącego 1,5 kg)
    • 1 zielona papryka
    • 1 czerwona papryka Ramiro lub zwykła
    • 3 szalotki
    • świeża kolendra

    Sos:

    • 1 bardzo miękkie awokado
    • 1/2 szklanki wody sok z 1 limonki
    • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
    • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • odrobina świeżej kolendry

     

    PRZYGOTOWANIE

    Jeśli używamy tofu wędzonego, najlepiej jest je zamarynować chwilę w sosie sojowym. Nada mu to głębszego aromatu i wzbogaci smak szaszłyków. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do głębokiego naczynia z płaskim dnem. Polewamy sosem sojowym (3 łyżki), zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, po 30 minutach przewracamy kostki na drugą stronę i dolewamy sosu jeśli trzeba. Jeśli używamy tofu marynowanego w sosie Tamari, krok ten pomijamy. Obieramy ananasa i kroimy go w kostkę takiej samej wielkości jak tofu. Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty, podobnej wielkości co reszta składników. Szalotki obieramy i kroimy w krążki lub na połówki wzdłuż. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki. Składniki na sos (oprócz kolendry) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Szaszłyki grillujemy na grillu lub smażymy na patelni (grillowej lub zwykłej). Polecam smażyć je w oleju kokosowym, który dodatkowo wzbogaca ich aromat.