BEZ LAKTOZY WEGETARIAŃSKI BIO

*Awokado ekologiczne HASS (1szt) - BIO (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 3562
    Producent: IMPORT EKO-WITAL
  • Odmiana Hass charakteryzuje się owalnym kształtem i chropowatą, twardą i bardzo ciemną skórką. Miąższ owocu jest delikatny, bardzo kremowy i ma jasny kolor o żółtym zabarwieniu z zieloną obwódką przy skórce. Hass jest świeży w smaku. Owoce osiągają średnie rozmiary i ważą od 180g do 300g. 

    Avocado ekologiczne odmiana Bacon

    Awokado można użyć do smoothie, dipów, sałatek, guacamole, kanapek, ale równie świetnie nadaje się na przekąskę solo. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczów, awokado nadaje jedwabiście kremową konsystencję sosom, więc jest wartościową alternatywą dla śmietany. Na słodko wykorzystuje się awokado do sernika, deserów (np. z limonką) oraz lodów domowej produkcji. Do przepisów z użyciem awokado używa się nie tylko miąższu, ale także jego pestkę, którą po starciu na tarce można wkomponować w musli, sałatki, zupy. Starta i zaparzona wrzątkiem pestka awokado tworzy pobudzającą metabolizm herbatkę, z kolei starta pestka wymieszana z letnią wodą jest wartościową maseczką do twarzy i włosów. Dla cierpliwych jest jeszcze możliwość wyhodowania z pestki własnego drzewka awokado.

    Masa netto: Przeciętnie owoc waży ok 180-300g

    Dystrybutor: Eko-Wital

    Kraj pochodzenia: Hiszpania

    Składniki: ekologiczny owoc awokado Bacon

    Przybliżone wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): kJ/ 165 kcal
    Węglowodany (g): 8,5
    Tłuszcz (g): 14,5
    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,8
    Błonnik (g): 6,7
    Białko (g): 2,0
    Sól (g): 0

    Warunki przechowywania: Niedojrzałe awokado można przechowywać w temperaturze pokojowej, co przyspieszy dojrzewanie owocu. Dojrzałe należy przechowywać w lodówce. Ok godzinę przed przygotowaniem posiłku należy owoce wyjąć z lodówki, co usprawni ich obróbkę. Niewykorzystaną połówkę awokado (koniecznie z pestką) można skropić sokiem z cytryny, co uchroni je przed ciemnieniem, następnie owinąć w folię i schować do lodówki. Zużyć w możliwie najkrótszym czasie.

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Nietestowany na zwierzętach: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK

    Bez drożdży: TAK

    Przepis

    Socca/ farinata z cukinią i pomidorami
    Socca/ farinata z cukinią i pomidorami

    SKŁADNIKI (2-3 porcje)

    1 szklanka mąki z ciecierzycy

    ¾ szklanki wody

    2 łyżki oliwy extra vergine

    10-15 pomidorków koktajlowych

    ½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach

    1 łyżeczka suszonego oregano

    ½ łyżeczki suszonego tymianku

    1 łyżeczka suszonego czosnku

    ½ łyżeczki suszonej cebuli

    1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado

     

    Lista produktów

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.

    Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.