*EKO-WITAL Awokado ekologiczne HASS (1szt) - BIO (f) #
Avocado ekologiczne odmiana Hass
Awokado można użyć do smoothie, dipów, sałatek, guacamole, kanapek, ale równie świetnie nadaje się na przekąskę solo. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczów, awokado nadaje jedwabiście kremową konsystencję sosom, więc jest wartościową alternatywą dla śmietany. Na słodko wykorzystuje się awokado do sernika, deserów (np. z limonką) oraz lodów domowej produkcji. Do przepisów z użyciem awokado używa się nie tylko miąższu, ale także jego pestkę, którą po starciu na tarce można wkomponować w musli, sałatki, zupy. Starta i zaparzona wrzątkiem pestka awokado tworzy pobudzającą metabolizm herbatkę, z kolei starta pestka wymieszana z letnią wodą jest wartościową maseczką do twarzy i włosów. Dla cierpliwych jest jeszcze możliwość wyhodowania z pestki własnego drzewka awokado.
Masa netto: Przeciętnie owoc waży ok 180-300g
Dystrybutor: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Składniki: ekologiczny owoc awokado Hass
Przybliżone wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): kJ/ 165 kcal
Węglowodany (g): 8,5
Tłuszcz (g): 14,5
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,8
Błonnik (g): 6,7
Białko (g): 2,0
Sól (g): 0
Warunki przechowywania: Niedojrzałe awokado można przechowywać w temperaturze pokojowej, co przyspieszy dojrzewanie owocu. Dojrzałe należy przechowywać w lodówce. Ok godzinę przed przygotowaniem posiłku należy owoce wyjąć z lodówki, co usprawni ich obróbkę. Niewykorzystaną połówkę awokado (koniecznie z pestką) można skropić sokiem z cytryny, co uchroni je przed ciemnieniem, następnie owinąć w folię i schować do lodówki. Zużyć w możliwie najkrótszym czasie.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Nietestowany na zwierzętach: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
SKŁADNIKI (2-3 porcje)
1 szklanka mąki z ciecierzycy
¾ szklanki wody
2 łyżki oliwy extra vergine
10-15 pomidorków koktajlowych
½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczki suszonej cebuli
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.
Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.