


Awokado ekologiczne HASS 1szt. - BIO (I)
Awokado można użyć do smoothie, dipów, sałatek, guacamole, kanapek, ale równie świetnie nadaje się na przekąskę solo. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczów, awokado nadaje jedwabiście kremową konsystencję sosom, więc jest wartościową alternatywą dla śmietany. Na słodko wykorzystuje się awokado do sernika, deserów (np. z limonką) oraz lodów domowej produkcji. Do przepisów z użyciem awokado używa się nie tylko miąższu, ale także jego pestkę, którą po starciu na tarce można wkomponować w musli, sałatki, zupy. Starta i zaparzona wrzątkiem pestka awokado tworzy pobudzającą metabolizm herbatkę, z kolei starta pestka wymieszana z letnią wodą jest wartościową maseczką do twarzy i włosów. Dla cierpliwych jest jeszcze możliwość wyhodowania z pestki własnego drzewka awokado.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Peru
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Dojrzały owoc awokado rozsmarowuje się jak masło, datego często bywa zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać go można w postaci sałatek, past oraz przystawek. Aby zapobiec brunatnieniu miąższu owocu wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny.
Owoc znajduje różnorodne zastosowanie w wielu daniach kuchni całego świata:
- wegetariańskie sushi
- napoje mleczne z awokado, owocami i lodem
- pasta z awokado - guacamole
- odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze.
Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
Awokado pakowane jest w tackę i folię perforowaną.
Masa netto: Przeciętnie owoc waży ok 180-300g
Przybliżone wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): kJ/ 165 kcal
Węglowodany (g): 8,5
Tłuszcz (g): 14,5
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,8
Błonnik (g): 6,7
Białko (g): 2,0
Sól (g): 0
Warunki przechowywania: Niedojrzałe awokado można przechowywać w temperaturze pokojowej, co przyspieszy dojrzewanie owocu. Dojrzałe należy przechowywać w lodówce. Ok godzinę przed przygotowaniem posiłku należy owoce wyjąć z lodówki, co usprawni ich obróbkę. Niewykorzystaną połówkę awokado (koniecznie z pestką) można skropić sokiem z cytryny, co uchroni je przed ciemnieniem, następnie owinąć w folię i schować do lodówki. Zużyć w możliwie najkrótszym czasie.
Przepis
Składniki:
- awokado,
- pomidorki koktajlowe,
- papryka,
- papryczka chilli,
- piórko szczypiorku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 4-5 gałązek kolendry,
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wydrąż miąższ z awokado, ugnieć w miseczce widelcem. Posiekaj paprykę, chilli, szczypiorek i kolendrę, dodaj do awokado. Jeśli lubisz, ozdób połówkami pomidorków. Skrop całość sokiem z cytryny. Posól dopiero na końcu, po wierzchu (pozwoli to zminimalizować ilość soli). Solenie surowych roślinnych składników wcześniej wyciąga z nich wodę (osmoza) i psuje smak. Guacamole najlepsze jest świeże. Przechowywane ciemnieje i traci smak. Jest pysznym dodatkiem do wielu potraw na ciepło i zimno.
Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.