BIO

Awokado ekologiczne 1szt. - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 3562

Awokado można użyć do smoothie, dipów, sałatek, guacamole, kanapek, ale równie świetnie nadaje się na przekąskę solo. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczów, awokado nadaje jedwabiście kremową konsystencję sosom, więc jest wartościową alternatywą dla śmietany. Na słodko wykorzystuje się awokado do sernika, deserów (np. z limonką) oraz lodów domowej produkcji. Do przepisów z użyciem awokado używa się nie tylko miąższu, ale także jego pestkę, którą po starciu na tarce można wkomponować w musli, sałatki, zupy. Starta i zaparzona wrzątkiem pestka awokado tworzy pobudzającą metabolizm herbatkę, z kolei starta pestka wymieszana z letnią wodą jest wartościową maseczką do twarzy i włosów. Dla cierpliwych jest jeszcze możliwość wyhodowania z pestki własnego drzewka awokado.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Peru

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

 

Dojrzały owoc awokado rozsmarowuje się jak masło, datego często bywa zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać go można w postaci sałatek, past oraz przystawek. Aby zapobiec brunatnieniu miąższu owocu wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny.

Owoc znajduje różnorodne zastosowanie w wielu daniach kuchni całego świata:

  • wegetariańskie sushi
  • napoje mleczne z awokado, owocami i lodem
  • pasta z awokado - guacamole
  • odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze.

Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.

Awokado pakowane jest w tackę i folię perforowaną.

 

Masa netto: Przeciętnie owoc waży ok 180-300g

Przybliżone wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): kJ/ 165 kcal
Węglowodany (g): 8,5
Tłuszcz (g): 14,5
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,8
Błonnik (g): 6,7
Białko (g): 2,0
Sól (g): 0

Warunki przechowywania: Niedojrzałe awokado można przechowywać w temperaturze pokojowej, co przyspieszy dojrzewanie owocu. Dojrzałe należy przechowywać w lodówce. Ok godzinę przed przygotowaniem posiłku należy owoce wyjąć z lodówki, co usprawni ich obróbkę. Niewykorzystaną połówkę awokado (koniecznie z pestką) można skropić sokiem z cytryny, co uchroni je przed ciemnieniem, następnie owinąć w folię i schować do lodówki. Zużyć w możliwie najkrótszym czasie.

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Pikantna kanapka z kurczakiem i awokado
Pikantna kanapka z kurczakiem i awokado

Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na burgera czy inne danie typu fast food, ale przeraża Cię myśl o zawartym w nim tłuszczu, ta kanapka jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Zapakuj te kanapki jako prowiant na rodzinną wycieczkę, a Twoi bliscy nie będą już chcieli zabierać na wynos nic innego.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.

• patelnia grillowa lub zwykła

• 3 łyżki oleju rzepakowego

• sok z 1 limonki

• 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej wędzonej, np. chipotle

• 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej

• 2 łyżeczki granulowanego czosnku

• 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

• 2 łyżeczki mielonej kolendry

• ½ łyżeczki soli

• 150g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry

• 4 bułki pełnoziarniste

• 1 awokado, obrane, wypestkowane i pokrojone w cienkie plasterki

• ¼ szklanki niskotłuszczowego majonezu

• 4 plastry sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu

• 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki

1. Wlej do średniej miski olej i sok z limonki. Dodaj ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany, kumin, kolendrę i sól. Mieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Dorzuć mięso i wymieszaj całość łyżką – kurczak powinien być dokładnie pokryty marynatą. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki. Marynuj przez co najmniej pół godziny, nawet przez całą dobę.

2. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię kawałki kurczaka odsączone z marynaty i smaż po 4 minuty z każdej strony, kontrolując temperaturę – termometr kuchenny włożony w mięso powinien pokazywać 74 ̊C.

3. Opiecz bułki na opiekaczu tostera, w piekarniku lub na patelni.

4. Przygotuj 4 talerze. Połóż na nich rozkrojone bułki. Rozłóż na każdej dolnej połowie bułki kilka plasterków awokado, a na górę wyłóż usmażonego kurczaka. Na górnej połowie bułek rozsmaruj po łyżce majonezu, przykryj go plastrem sera i dodaj po 2 plasterki pomidora. Złóż obie części bułki razem. Podawaj od razu.