Cebula czerwona ekologiczna 1kg - BIO (PL)
Cebula jest bardzo cenna, ale dość ciężkostrawna. w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna. Najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie, choć najlepiej na surowo. 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie chroniąc przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk). Pomoże też uchronić się przed miażdżycą i zawałem. Przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie - stosuje się wówczas okład na ranę: upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy, to jedna z najsłynniejszych hiszpańskich potraw. Przyrządza się ją z surowych warzyw i wykorzystuje w ten sposób najcenniejsze dary lata – aromatyczne pomidory, dojrzałe ogórki, chrupiącą paprykę, młodą cebulkę i czosnek.
Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "Roślinne kuchnie świata".
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 dojrzałych pomidorów
- 2 dojrzałe ogórki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża kromka białego chleba
- 1 płaska łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz
Do podania:
- 4 kromki chleba lub bułki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 pędy cebulki dymki lub kilka listków bazylii
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i pokrój na kawałki, czosnek obierz i zmiażdż. Pomidory i ogórki dokładnie umyj; nie obieraj, tylko pokrój w grubą kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne razem z białymi błonkami i pokrój miąższ na duże kawałki.
2. Wszystkie warzywa umieść w misce lub kielichu blendera, dodaj miąższ z 1 kromki chleba, posól 1 płaską łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
3. Zmiksuj składniki, dodając po trochu oliwę. Dodaj ocet, pieprz i, jeśli trzeba, także nieco więcej soli. Odstaw do lodówki na 10 minut.
4. W tym czasie przygotuj grzanki: rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Posól każdą kromkę i przesmaż, aż się zarumieni. Drobno pokrój dymkę lub wybierz ładne listki bazylii do przybrania.
Serwowanie:
Zupę podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach. Skrop oliwą i posyp dymką lub przybierz bazylią. Podawaj z grzanką