BIO

Cebula czerwona ekologiczna 1kg - BIO (PL)

Kod: 280802???????

Cebula jest bardzo cenna, ale dość ciężkostrawna. w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna. Najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie, choć najlepiej na surowo. 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie chroniąc przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk). Pomoże też uchronić się przed miażdżycą i zawałem. Przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie - stosuje się wówczas okład na ranę: upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Gazpacho andaluz – chłodnik andaluzyjski
Gazpacho andaluz – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy, to jedna z najsłynniejszych hiszpańskich potraw. Przyrządza się ją z surowych warzyw i wykorzystuje w ten sposób najcenniejsze dary lata – aromatyczne pomidory, dojrzałe ogórki, chrupiącą paprykę, młodą cebulkę i czosnek.

Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "Roślinne kuchnie świata".

 

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dojrzałych pomidorów
  • 2 dojrzałe ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża kromka białego chleba
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz

Do podania:

  • 4 kromki chleba lub bułki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 pędy cebulki dymki lub kilka listków bazylii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz i pokrój na kawałki, czosnek obierz i zmiażdż. Pomidory i ogórki dokładnie umyj; nie obieraj, tylko pokrój w grubą kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne razem z białymi błonkami i pokrój miąższ na duże kawałki.

2. Wszystkie warzywa umieść w misce lub kielichu blendera, dodaj miąższ z 1 kromki chleba, posól 1 płaską łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

3. Zmiksuj składniki, dodając po trochu oliwę. Dodaj ocet, pieprz i, jeśli trzeba, także nieco więcej soli. Odstaw do lodówki na 10 minut.

4. W tym czasie przygotuj grzanki: rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Posól każdą kromkę i przesmaż, aż się zarumieni. Drobno pokrój dymkę lub wybierz ładne listki bazylii do przybrania.

Serwowanie:

Zupę podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach. Skrop oliwą i posyp dymką lub przybierz bazylią. Podawaj z grzanką