WEGETARIAŃSKI BIO

*KRAJOWA Cebula czerwona ekologiczna (500g) - BIO (k) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 280802???????
  • Cebula jest bardzo cenna, ale dość ciężkostrawna. w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna. Najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie, choć najlepiej na surowo. 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie chroniąc przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk). Pomoże też uchronić się przed miażdżycą i zawałem. Przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie - stosuje się wówczas okład na ranę: upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.

    Cebula czerwona ekologiczna

    Kraj pochodzenia: Polska

    Przepis

    Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym
    Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym

    SKŁADNIKI:

    350 g piersi z kurczaka

    1 papryka

    1 cukinia

    2 duże brzoskwinie

    1 czerwona cebula

    50 ml oliwy

    sól

    pieprz

    ½ łyżeczki płatków chili

    1 gałązka rozmarynu

    SOS BORÓWKOWY:

    200 g borówek

    1 mała czerwona cebula

    2 ząbki czosnku

    2 cm imbiru

    2 łyżki miodu

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka sosu sojowego

    ½ łyżeczki octu

    ½ łyżeczki płatków chili

    30 ml oleju

    sól

    pieprz

     

     

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Paprykę, cukinię, brzoskwinię oraz kurczaka kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy posiekany rozmaryn. Zostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Nabijamy składniki szaszłyków na patyczki. Grillujemy na rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy pozostałe składniki. Borówki rozgniatamy widelcem. Całość gotujemy około 5 minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Szaszłyki podajemy z sosem i szczypiorkiem.