BEZGLUTENOWE

BEZGLUTEN Chleb słonecznikowy bezglutenowy (300g)

Dodaj recenzję
Kod: 5907459846034
Producent: BEZGLUTEN
Chleb słonecznikowy bezglutenowy ma naturalny smak i nie zawiera substancji ulepszających. Jest prosty i naturalny w składzie, nie zawiera skrobi pszennej, substancji spulchniających takich jak węglan sodu, regulatora kwasowości E575 ani glukozy. Jest odpowiedni dla osób dbających o linię, gdyż zamiast białego cukru i soli użyto cukru trzcinowego i różowej soli himalajskiej. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza nasionom słonecznika, które są skarbnicą białka, witamin i mikroelementów oraz drogocennego błonnika.

Z chleba słonecznikowego bezglutenowego przyrządzimy pyszne oraz zdrowe kanapki na śniadanie czy kolację. Hermetyczne opakowanie zapewnia świeżość i miękkość chleba przez długi czas. Wygodna formuła gotowych kromek, pozwala na szybkie przyrządzenie posiłku w każdych warunkach - w pracy, szkole czy na wycieczce. Chleb słonecznikowy bezglutenowy doskonale komponuje się ze smakiem świeżych warzyw. Warto dodać do niego plastry pomidora, ogórka czy liść sałaty i cieszyć się smakiem zdrowego i pożywnego posiłku.

Masa netto: 300g 

Producent: EBEZGLUTEN

Dystrybutor: Bezgluten

Kraj producenta: Polska 

Składniki: woda, skrobie (kukurydziana, ryżowa), mąki (ryżowa, kukurydziana), nasiona słonecznika 5,9%, olej rzepakowy, cukier trzcinowy, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza; drożdże, błonnik Psyllium, sól himalajska, proszek ze strąków drzewa świętojańskiego.

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1135/ 270
Węglowodany (g): 43,0
 - w tym cukry (g): 4,2
Tłuszcz (g): 7,6
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,8

Błonnik (g): 10,0

Białko (g): 2,5
Sól (g): 1,3

Certyfikat: PL-089-009 

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: NIE 

Nietestowany na zwierzętach: TAK

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: NIE

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

 

 

 

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Domowy zakwas buraczany
Domowy zakwas buraczany
Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

SKŁADNIKI:

  • 2 kg buraków
  • liście laurowe
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cynamon
  • jałowiec
  • anyż
  • jabłko suszona
  • śliwka wędzona
  • 3 litry wody
  • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

 

PRZYGOTOWANIE

Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!