BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

BEZGLUTEN Chleb słonecznikowy bezglutenowy (300g)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907459846034
    Producent: BEZGLUTEN
  • Chleb słonecznikowy bezglutenowy ma naturalny smak i nie zawiera substancji ulepszających. Jest prosty i naturalny w składzie, nie zawiera skrobi pszennej, substancji spulchniających takich jak węglan sodu, regulatora kwasowości E575 ani glukozy. Jest odpowiedni dla osób dbających o linię, gdyż zamiast białego cukru i soli użyto cukru trzcinowego i różowej soli himalajskiej. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza nasionom słonecznika, które są skarbnicą białka, witamin i mikroelementów oraz drogocennego błonnika.

    Z chleba słonecznikowego bezglutenowego przyrządzimy pyszne oraz zdrowe kanapki na śniadanie czy kolację. Hermetyczne opakowanie zapewnia świeżość i miękkość chleba przez długi czas. Wygodna formuła gotowych kromek, pozwala na szybkie przyrządzenie posiłku w każdych warunkach - w pracy, szkole czy na wycieczce. Chleb słonecznikowy bezglutenowy doskonale komponuje się ze smakiem świeżych warzyw. Warto dodać do niego plastry pomidora, ogórka czy liść sałaty i cieszyć się smakiem zdrowego i pożywnego posiłku.

    Masa netto: 300g 

    Producent: EBEZGLUTEN

    Dystrybutor: Bezgluten

    Kraj producenta: Polska 

    Składniki: woda, skrobie (kukurydziana, ryżowa), mąki (ryżowa, kukurydziana), nasiona słonecznika 5,9%, olej rzepakowy, cukier trzcinowy, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza; drożdże, błonnik Psyllium, sól himalajska, proszek ze strąków drzewa świętojańskiego.

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1135/ 270
    Węglowodany (g): 43,0
     - w tym cukry (g): 4,2
    Tłuszcz (g): 7,6
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,8

    Błonnik (g): 10,0

    Białko (g): 2,5
    Sól (g): 1,3

    Certyfikat: PL-089-009 

    Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: NIE 

    Nietestowany na zwierzętach: TAK

    Bez glutenu: TAK 

    Bez laktozy: TAK

    Bez cukru: NIE

    Bez sztucznych barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

     

     

     

    Przepis

    Domowy zakwas buraczany
    Domowy zakwas buraczany
    Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

    SKŁADNIKI:

    • 2 kg buraków
    • liście laurowe
    • czosnek
    • ziele angielskie
    • goździki
    • cynamon
    • jałowiec
    • anyż
    • jabłko suszona
    • śliwka wędzona
    • 3 litry wody
    • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

     

    PRZYGOTOWANIE

    Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!