BIO

JUCHOWO Mąka orkiszowa typ 2000 1kg - BIO Demeter

Dodaj recenzję
Kod: 5906874326015
Producent: JUCHOWO
Mąka typu 2000 jest mąką pochodząca z orkiszu uprawianego w sposób biodynamiczny, posiadający certyfikat BIO i Demeter. Ze względu na swoje właściwości orkisz gości w posiłkach od wieków, a dziś przeżywa renesans. W śród jego najważniejszych właściwości należy podkreślić wysoką zawartość białka, a także takie składniki jak potas, cynk, żelazo, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka produkowana wyłącznie z certyfikowanego ziarna Do produkcji razowej mąki orkiszowej wykorzystujemy tylko i wyłącznie ziarno pochodzące z naszych upraw. Pozwala nam to na pełna kontrolę i pewność, że do naszej mąki trafia to co najlepsze. Idealne warunki do uprawy, z dala od przemysłu i często uczęszczanych dróg, sprawiają, że nasza mąka jest wolna od metali ciężkich. Potwierdzają to certyfikaty dostępne na naszej stronie uzyskane dzięki regularnym kontrolom wykonywanym przez upoważnione jednostki certyfikujące. Regularnie odwiedzają nas również przedstawiciele międzynarodowej organizacji Demeter, którzy rekomendują produkty wyłącznie najwyższej jakości. Mąka razowa z własnego młyna Nie tylko trzymamy piecze nad uprawami, ale również produkcją mąki. Posiadanie młyna żarnowego w naszym gospodarstwie pozwala na pełnię kontroli nad procesem mielenia ziarna na mąkę. Ziarno mielimy powoli, aby mąka zachowała jak najwięcej drogocennych właściwości. Jej ciemny kolor świadczy o wysokiej zawartości o wysokiej zawartości substancji mineralnych. Połączenie certyfikowanych uprawy z dbałością nad produkcją sprawia, że nasza mąka razowa z orkiszu to produkt najwyższej jakości.

Mąka orkiszowa typ 2000 BIO Demeter

Dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego, podczas procesu mielenia, odbywającego się bez udziału temperatury, zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna, witaminy oraz minerały.

Masa netto: 1kg

Producent: JUCHOWO

Pochodzenie: Polska

Składniki: mąka orkiszowa*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1414/338
Białko (g): 12
Węglowodany (g): 62
W tym cukry (g): 0,5
Tłuszcz (g): 2,7
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,5
Błonnik pokarmowy (g): 9
Sól (g): <0,01

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Właściwości i zastosowania mąki orkiszowej w kuchni
Właściwości i zastosowania mąki orkiszowej w kuchni

Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi interesuje się nie tylko jedzeniem smacznym, ale też zdrowym, bazującym na pewnych składnikach. Z tego powodu rosnącą popularnością cieszy się mąka orkiszowa, która  może wydawać się czymś wręcz egzotycznym, a tak naprawdę znana jest na terenach Europy od tysięcy lat. Czy mąka orkiszowa jest zdrowa, jakie są jej właściwości i jak ją wykorzystać?

Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi interesuje się nie tylko jedzeniem smacznym, ale też zdrowym, bazującym na pewnych składnikach. Z tego powodu rosnącą popularnością cieszy się mąka orkiszowa, która może wydawać się czymś wręcz egzotycznym, a tak naprawdę znana jest na terenach Europy od tysięcy lat. Czy mąka orkiszowa jest zdrowa, jakie są jej właściwości i jak ją wykorzystać?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mąka orkiszowa była znana na terenach dzisiejszej Europy już tysiące lat temu, czego dowodzą archeologiczne odkrycia dotyczące prymitywnych społeczeństw żyjących jeszcze w epoce brązu! Orkisz był znany także starożytnym Rzymianom i Izraelitom. Roślina ta jest silnie spokrewniona z popularną dzisiaj pszenicą. Jak to się jednak stało, że na przestrzeni lat coraz rzadziej stosowano orkiszową mąkę? Wszystko jest związane z procesem jej produkcji. Ziarna orkiszu są znacznie większe od pszenicy, a do tego mają twardsze łuski, a więc ich przetwarzanie wymaga większego trudu i czasu. Nie zmienia to faktu, że orkisz jest rośliną o wiele bardziej wytrzymałą i może bezpiecznie wzrastać nawet w stosunkowo chłodnym klimacie. W odróżnieniu od pszenicy nie dotknęły go różne modyfikacje, co wpływa na prozdrowotne właściwości.

Orkiszowa mąka jest nie tylko alternatywą zdrową, ponieważ posiada bardzo przyjemny smak, który jest delikatnie orzechowym, pozbawiony goryczki, a przy tym słodkawy.

Mąka orkiszowa – właściwości

Wiele osób zastanawia się, czy orkisz jest zdrowy, a przynajmniej zdrowszy od pszenicy? Otóż orkisz właściwości posiada w wielu aspektach bardziej korzystne dla ludzkiego organizmu. Jest to związane przede wszystkim z faktem, że jest rośliną bogatą w białko i błonnik, a także pierwiastki, takie jak żelazo i magnez. Dochodzą do tego witaminy, szczególnie z grupy B (witamina B3 i B6). Okazuje się także, że orkiszowa mąka posiada znacznie mniej glutenu, niż pszeniczna, jednak na tyle dużo, by wyrabiane ciasta były odpowiednio sprężyste.

Mąka orkiszowa – wartości odżywcze

W stu gramach mąki orkiszowej znajduje się ok. 330 kcal, 11g błonnika i 14 g białka. Pod względem innych substancji w kontekście zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej to 34% witaminy B3, 10% witaminy B6, 34% magnezu i 24% żelaza.

Orkiszowa mąka, a jej wpływ na zdrowie

Orkiszowa mąka łatwo się rozpuszcza, dzięki czemu nie jest trudna w trawieniu. Przez to wymienione substancje przyswajają się stosunkowo szybko. Ze względu na obecność błonnika w jej składzie owa mąka jest polecana osobom chcącym obniżyć swojej ciśnienie krwi i zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Dochodzi do tego korzystny wpływ na układ pokarmowy. Chodzi o zapobieganie biegunkom, wzdęciom, zaparciom. Orkiszowa mąka dobrze wpływa na metabolizm, dlatego jest dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie odchudzającej. Witaminy z grupy B natomiast regulują gospodarkę hormonalną. Produkty bazujące na opisywanej mące są też polecane dzieciom.

Jak można wykorzystać mąkę orkiszową w kuchni?

W większości przypadków orkiszowa mąka może stać się zamiennikiem mąki pszennej. Co prawda uzyskane z niej ciasto nie będzie w tak dużym stopniu elastyczne, jednak o wiele prościej w jej przypadku zapobiec powstawaniu zakalców. Z tego powodu jest często polecana w przypadku tworzenia chlebów, babek. Zaleca się korzystanie z pewnych produktów, dlatego zapraszamy do skorzystania z produktów sklepu Organic24.pl

Przepis na chleb orkiszowy

Składniki:

  • orkiszowa mąka – 400 g
  • letnia woda – 300 ml
  • drożdże żywe – ok. 12 g
  • oliwa/olej – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 2 łyżeczki (ewentualnie 1 łyżeczka miodu)
  • (opcjonalnie można dodać ulubione nasiona, np. słonecznika)

Na początek powinno się rozpuścić drożdże w wodzie. Później należy dokładnie wymieszać mąkę oraz sól i cukier, najlepiej w misce. Kolejnym krokiem jest wlanie wody z drożdżami w środek mieszaniny, trzeba także dodać oliwę i ewentualnie miód, jeżeli to z niego się korzysta. Ciasto powinno się wyrabiać przez kilka minut, by powstała jednolita masa. Jeżeli będzie zbyt mokre – dodać mąki, jeśli zbyt suche – dodać odrobinę wody. Później wszystko trzeba przenieść do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie wysmarowanej masłem i wysypaną równomiernie mąką. Następnie należy zostawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem przez około godzinę, a potem piec przez około 40 minut w 200 stopniach Celsjusza.

[lista-produktow id="3021,4285,8972,8973"]