*PRODUKTY KLASZTORNE Kiełbasa biała (200g) (f)
Kiełbasa biała
Masa netto: ok.200g
Producent: PRODUKTY KLASZTORNE
Pochodzenie: Polska
Skład: mięso wieprzowe 98%, sól, czosnek świeży, przyprawy naturalne, osłonka jadalna – jelito wieprzowe
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1326/ 321
Białko (g): 14
Węglowodany (g): 0,5
W tym cukry (g): 0,5
Tłuszcz (g): 29
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 13
Sól (g): 1,2
Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. 2° do 6°C
Przepis
Domowe pierogi z farszem z białej kiełbasy to ciekawa odmiana od wszystkich znanych nam pierogów. Niesamowite w smaku i banalnie proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
Farsz:
- 1,5 kg białej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 1 jajko
- woda letnia do sklejania ciasta
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę wyjmujemy z flaka i przekładamy do miski. Na maśle smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Wrzucamy do mięsa, dodajemy chrzan i doprawiamy solą i pieprzem, uważając na ilość, ponieważ biała kiełbasa jest zazwyczaj doskonale przyprawiona, trzeba to jedynie wydobyć. W misce wyrabiamy ciasto, przekładamy na stolnicę, wałkujemy i szklanką i wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek i formujemy zgrabne pierogi. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Od wypłynięcia gotujemy ok. 30 sekund. Wykładamy na talerz, polewamy oliwą lub roztopionym masłem z podsmażoną cebulką.