WEGETARIAŃSKI BIO

*KRAJOWA Kolendra pęczek (50g) - BIO (k) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 2502
  • Kolendra pęczek - EKO

    Ilość: 50g

    W gospodarstwach ekologicznych:
    - zamiast sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin stosuje się naturalne metody
    - zwierzęta hodowane są w dobrych warunkach – jedzą tylko naturalne pożywienie i dużo przebywają na świeżym powietrzu. Bardzo często do hodowli używa się starych ras zwierząt
    - nie degraduje się gleby tylko utrzymuje się ją w dobrym stanie
    - nie uprawia się genetycznie modyfikowanych roślin
    - zachowane są zadrzewienia śródpolne, oczka wodne, miedze
    - uprawa ziemi, pielęgnacja roślin i zwierząt wymaga większego nakładu pracy dzięki czemu w gospodarstwie znajduje zatrudnienie więcej osób

    Kraj pochodzenia: Polska

    Przepis

    Gazpacho
    Gazpacho
    Przepis na Gazpacho zabiera nas w podróż do słonecznej Hiszpanii prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne hiszpańskie danie - chłodnik warzywny.

    SKŁADNIKI: (4 porcje)

    • 1 kg pomidorów
    • 1 ogórek
    • 1/2 papryki
    • 2 plastry cebuli
    • kawałeczek papryczki chili
    • 1 łyżka soku z limonki( + starta skórka)
    • 2 łyżeczki octu winnego
    • 4 łyżki oliwy extra vergine
    • ½ pęczka kolendry
    • 100 g koziego sera

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki (najlepiej robić to bezpośrednio na sicie zawieszonym nad miską - dzięki temu zachowamy sok i pozbędziemy się nasion). Miąższ dodać do soku w misce, z nasion pozostawionych na sicie wycisnąć jak najwięcej soku. Nasiona wyrzucić a do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać chili (na początek mniejszą ilość), sok z limonki, ocet winny oraz oliwę. Przełożyć do pojemnika blendera (zostawić część do pokrojenia w kostkę) i zmiksować (przez około pół minuty na wysokich obrotach). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie większą ilością chili, oraz posiekaną świeżą kolendrą. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny lub w zamrażarce jeśli nie mamy czasu. Przelać do miseczek lub szklanek, posypać pokrojonymi w kosteczkę warzywami wymieszanymi z sokiem i skórką limonki oraz oliwą, pokruszonym lub drobno posiekanym serkiem kozim oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa w kostkę: Pokrojone w kosteczkę warzywa (wymienione powyżej), 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka oliwy, świeżo zmielony pieprz kilka kostek serka koziego