*IMPORT Kurkuma ekologiczna świeża - kłącze [na wagę] (100g) - BIO (i) (f)

Dodaj recenzję:
  • 282440???????
  • Producent: IMPORT
  • Dostępność: Jest Jest  (50 szt.)
  • szt.
  • 5,30 zł
  • cena produktu z VAT

Dodaj do mojej listy
Produkt BIO

Kurkuma świeża kłącze - EKO

Uwaga: cena końcowa może ulec zmianie ze względu na faktyczną wagę produktu.

Kraj pochodzenia: Peru

 

 

Kurkuma, to ceniona przyprawa która wchodzi w skład mieszanek orientalnych i jest też bardzo ceniona na bliskim i dalekim wschodzie, szczególnie w Indiach.  Należy do rodziny imbirowatych i nazywana jest również szafranem indyjskim.

W kuchni azjatyckiej, jeszcze wiele stuleci prze naszą erą, kurkuma była stosowana do barwienia potraw, nadając im charakterystycznej, żółtej barwy. Poza swoimi właściwościami smakowymi i aromatycznymi, kurkuma posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne, uważana jest wręcz za najsilniejszy suplement diety. Przez ludy azjatyckie była wykorzystywana do łagodzenia objawów skurczów mięśniowych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych czy stanów zapalnych.

Obecnie naukowcy odkryli różne inne cudowne właściwości tej przyprawy, m.in:

- chroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Kurkumina zawarta w kurkumie działa przeciwutleniająco i pobudza organizm do działań obronnych;

- poprawia pamięć i sprawność mózgu, opóźnia zniszczenia powodowane przez rożne choroby, pomaga przyspieszyć procesy naprawcze w ludzkim mózgu;

- pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez wpływ na poprawę działania komórek śródbłonka tj. wyściółek naczyń krwionośnych;

- pomaga zapobiegać nowotworom. Badania naukowe dowiodły że kurkuma pomaga zahamować wzrost komórek nowotworowych, szczególnie w jelicie grubym;

- pomaga w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera poprzez wpływ na zmniejszenie stresu oksydacyjnego.

- łagodzi objawy chorób stawów, poprzez właściwości przeciwzapalne kurkuminy;

- opóźnia procesy starzenia organizmu oraz pomaga w walce z chorobami wieku starczego;

- posiada właściwości przeciwbólowe. Odpowiednie dawki spożycia kurkumy obniżają uczucie bólu pooperacyjnego czy bólu stawów;

- kurkuma obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu.

Biorą pod uwagę statystyki, Hindusi, którzy często doprawiają swoje potrawy kurkumą, kilkukrotnie rzadziej chorują na różnego rodzaju nowotwory.

Jedzmy więc kurkumę, coraz częściej! Można ją nabyć nie tylko jako przyprawę w proszku, ale również jako świeże kłącze. Kłącze kurkumy, poza leczniczą kurkuminą zawiera również inne cenne dla organizmu związki, dlatego najlepszy efekt uzyskamy jedząc całą roślinę.

Korzeń kurkumy ma lekko pikantny smak, doskonale podniesie walory smakowe potraw, może być również składnikiem pożywnych, zdrowych i rozgrzewających koktajli.