WEGETARIAŃSKI BIO

Imbir ekologiczny świeży (250g) - BIO (I)

  • (3 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 280363???????
  • Imbir to roślina charakteryzująca się mocnym cytrynowym zapachem i ostrym, palącym smakiem. Szybko rozgrzewa i uodparnia organizm, warto więc go jeść zimą. Imbir jest jednym ze składników leków stosowanych na reumatyzm, alergię, a także choroby serca. Jest ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek.

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Peru / Kostaryka

     

    CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

    BEZGLUTENOWY: TAK

    BEZLAKTOZOWY: TAK

    WEGETARIAŃSKI: TAK

    Przepis

    Karp w płatkach migdałowych
    Karp w płatkach migdałowych

      Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.

    Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.

    Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem.

    SKŁADNIKI:

    • 1 kg karpia
    • sok z cytryn
    • masło klarowane
    • 200 g płatków migdałowych
    • 3 łyżki miodu
    • mały kawałek startego korzenia imbiru
    • sól morska

    PRZYGOTOWANIE:

    Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.

    Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.

    Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać ok. 15 minut.