Makaron pszenny penne - EKO
Masa netto: 500g.
Producent: Granoro, Włochy.
Skład: mąka z pszenicy durum*, woda.
*skłądnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych
Zawiera gluten.
Przepis
Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do aromatycznych Włoch prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne włoskie danie rodem z domu Medyceuszy - penne po florencku. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!
Składniki:
- makaron penne razowy 200g
- bakłażan 200g
- suszone pomidory 100g
- bazylia 20g
- pieczarki 120g
- oliwa z oliwek 40g
- kurczak 400g
- czosnek 15g
- pomidory koktajlowe 120g
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente, pokroić bakłażan w romby, pieczarki w cząstki, kurczaka w paski, pomidory na połówki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić bakłażan i smażyć ok 2 min. Następnie dodać kurczaka i dalej smażyć razem kolejne 5 min, dorzucając pieczarki aż do ich zrumieniania. Dodać czosnek, suszone pomidory i siekaną bazylię. Na koniec połączyć wszystko z makaronem i chwilę razem zagrzać. Potrawa gotowa!