

BIO PLANET Mąka pszenna chlebowa typ 750 (1kg) - BIO
Składniki:
mąka pszenna "chlebowa" typ 750* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opis:
Ekologiczna mąka pszenna "chlebowa" otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Jest podstawowym składnikiem wyrobów piekarniczych, ale może służyć również do wszelkiego rodzaju wypieków oraz wyrobów mącznych.
Wartość energetyczna - 1524 kJ / 360 kcal kJ / kcal
tłuszcz - 1.80 g
węglowodany - 74.00 g
w tym cukry - 0,5 g
białko - 9.10 g
sól - 0.08 g
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Babka drożdżowa to klasyczny wypiek, który kojarzy się z tradycyjnymi, rodzinymi przepisami i smakami. Ten przepis na babkę drożdżową mojej mamy, jest wyjątkowy, ponieważ zawiera specjalną tajemnicę, dzięki której babka wychodzi jeszcze bardziej puszysta i smaczna niż zwykle. Wymaga ona nieco więcej czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.
SKŁADNIKI:
(na 2 duże babki)
- 100 g świeżych drożdży (3 opakowania drożdży suszonych)
- 1 szklanka cukru
- 8 żółtek z jajek od „szczęśliwych” kur
- 1 i ½ szklanki lekko ciepłego mleka
- 200 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek rumu
- skórka otarta z 1 dobrze wyszorowanej i sparzonej cytryny
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- garść rodzynek
- szczypta soli morskiej
Lukier:
- ½ kg cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka starta z sparzonej pomarańczy
- skórka kandyzowana do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Cukier i żółtka wymieszaj na kogel-mogel. Masło rozpuść w ciepłym mleku. W dużej misce drożdże zalej mlekiem z masłem, dodaj wszystkie składniki i bez mieszania przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut, żeby urosło. Następnie przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20–30 minut, by ponownie wyrosło. Nagrzej piekarnik do 180 °C i piecz przez mniej więcej 1 godzinę. Teraz czas na lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny i ucieraj. Każda cytryna ma inną wielkość, więc należy dodać taką ilość soku, by otrzymać lukier dosyć gęsty, jednak taki w konsystencji, by ładnie rozprowadził się po cieście. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Gdy babki będą upieczone i trochę przestygną, możesz je polukrować.
Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK MIŁOŚCI”.