WEGETARIAŃSKI BIO

*KLIMEKO Śmietana 18% (250ml)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907591000363
    Producent: KLIMEK
  • Śmietana z Bifidobakteriami, zawartość tłuszczu 18%.

    Skład: śmietana 18%, Bifidobacterium lactis (Bb-12).
    Zawartość tłuszczu 18%

    Objętość netto: 250ml.

    Pochodzenie: Polska

    PL 10191601 WE

    Wartość odżywcza w 100g:
    wartość energetyczna 186kcal (770kJ)
    białko - 2,5g
    tłuszcz - 18g
    węglowodany - 3,6g

    Wyprodukowano przez P.P.H. "Klimeko" Bogusław Klimczak, Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola.

    Informacje dodatkowe:

    Przechowywać w lodówce, w temperaturze 1-6ºC.

    Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 7 dni.


     

    Przepis

    Przepis na Pappardelle z pulpecikami.
    Przepis na Pappardelle z pulpecikami.
    Przepis:

    Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz...
    Pappardelle z pulpecikami
    / przepis dla 6 osób/
     
    Składniki:

    - 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w propocji 1:1 wołowe i wieprzowe)
    - 1 jajko
    - 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
    - paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
    - 1 łyżka twardego, startego koziego sera 
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku (posiekane)
    - 1 łyżka oliwy
    - 1 łyżka masła
    - ok. 1/3 szklanki wody
    - 1/2 szklanki śmietany 18%
    - garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane) (opcjonalnie mogą być suszone).
    - szczypta ostrej papryki w proszku
    - sól i pieprz do smaku
     
     
    Przepis:

    Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz.
    Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić.
    Cebulę kroimy w  kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor. 
    W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki.  Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody.  Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu.
    Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie-  ziołami.
    Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)
     

    Smacznego!

    O produktach:

    * Oliwa z Włoch BIO firmy Bio Levante , wyprodukowana z oliwek pochodzących z organicznej plantacji, bez użycia nawozów sztucznych, pierwsze tłoczenie do 24h po zbiorach. Smakuje mi, ma dość intesywny smak.
    * Twardy ser kozi z Krety,  zapach delikatny, a smak lekko orzechowy, z nutą świeżego pieczywa, mało słony. Bardzo dobry:)
    * Masło Tradycyjne z Filipowa jest smakowite, rzucone w kogoś zrobi krzywdę :D =  dobre jakościowo, bo twarde. Pochodzi z terenów województwa warmińsko- mazurskiego i podlaskiego. Uznanych za obszar czysty ekologicznie

    Po inne przepisy zapraszamy na blog: Waniliowa Chmurka