


Śmietana z Bifidobakteriami, zawartość tłuszczu 18%.
Skład: śmietana 18%, Bifidobacterium lactis (Bb-12).
Zawartość tłuszczu 18%
Objętość netto: 250ml.
Pochodzenie: Polska
PL 10191601 WE
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 186kcal (770kJ)
białko - 2,5g
tłuszcz - 18g
węglowodany - 3,6g
Wyprodukowano przez P.P.H. "Klimeko" Bogusław Klimczak, Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola.
Informacje dodatkowe:
Przechowywać w lodówce, w temperaturze 1-6ºC.
Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 7 dni.
Przepis
Składniki: / przepis dla 6 osób/
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w proporcji 1:1 wołowe i wieprzowe) -
- 1 jajko ekologiczne
- 2 puszki pomidorów lub 1 passata
- 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
- paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
- 1 łyżka twardego, startego koziego sera
- 1 cebula ekologiczna
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła - ok. 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane) (opcjonalnie mogą być suszone).
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz. Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić. Cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor. W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki. Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody. Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie- ziołami. Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)