BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

LECKER'S Skórka cytrynowa starta (15g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4013044100137
    Producent: LECKER'S
  • Skórka cytrynowa starta ekologiczna

    Skład: starta i wysuszona skórka cytrynowa* 95%, olejek cytrynowy* 5%.
    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.

    Masa netto: 15g

    Pochodzenie składników: Niemcy

    Certyfikacja: DE-ÖKO-001, Rolnictwo UE/spoza UE.

    Producent: BioTrek BmbH, Hinter dem Turm 31 D-55286 Wörrstadt

    Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o., Ul.Annopol 3, 03-236 Warszawa, certyfikacja dystrybutora: PL-EKO-01

    Informacje dodatkowe:
    Wystarczy na 500g mąki lub cieczy. Przed użyciem należy zmoczyć skórkę w letniej wodzie, żeby spęczniała.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

     

    Przepis

    Wegański makowiec z orzechami i lukrem
    Wegański makowiec z orzechami i lukrem

    Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

    SKŁADNIKI:

    • 200 g suchego maku mielonego
    • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
    • 50 g mąki gryczanej białej
    • 50 g mąki ryżowej
    • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
    • ½ łyżeczka sody
    • sok z ½ cytryny
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 3 łyżki wybranego oleju
    • wybrana substancja słodząca do smaku

    Lukier:

    • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
    • sok z cytryny

    PRZYGOTOWANIE:

    Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

    * Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl